Ta spletna stran uporablja piškotke
Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.

O piškotkih

Kaj so piškotki?

Piškotki so male besedilne datoteke, v katere se zapišejo podatki o obisku spletne strani.

Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa je bolj učinkovito in prijetno.

Razlogov za uporabo piškotkov je več, kot prvi gotovo njihova lastnost shranjevanja podatkov o stanju posamezne spletne strani (izbira jezika, število prikazanih rezultatov, velikost pisave itn.), pomagajo pri izvajanju spletnih storitev (registracija, vsebina nakupovalne košarice, prijava na e-novice, ogled videa itn.), pomagajo pri zbiranju podatkov o navadah spletnih uporabnikov (število obiskov, uporabnikom zanimiva vsebina itn.), s katerimi si pomagamo izboljšati vašo uporabniško izkušnjo in ocenimo učinkovitost zasnove spletne strani.

Nobeni piškotki, ki jih uporabljamo na svojih spletnih straneh, ne zbirajo podatkov, s katerimi bi vas bilo mogoče osebno prepoznati.

Ker želimo biti z vami popolnoma odkriti, smo pripravili seznam vseh piškotkov, ki jih uporabljamo, in zakaj. Upoštevajte, da se z nadaljnjo uporabo te spletne strani strinjate z našo rabo opisanih piškotkov.

Katere piškotke uporablja ta spletna stran?

Nujno potrebni piškotki

Piškotki, ki nam pomagajo ustrezno prikazati vsebine, omogočajo delovanje obrazcev, košarice in drugih bistvenih elementov spletne strani.
Tovrstni piškotki so aktivni le v času trajanja seje.
Primer uporabljenih piškotkov: ASP.NET_SessionId

Google

Google uprablja piškotke za shranjevanje priljubljenih uporabniških nastavitev, izbire jezikovne verzije, št. prikazanih zadetkov in vrednosti, prikaz informacij na Google zemljevidih ter mnogih drugih funkcionalnosti in storitev tega spletnega giganta.
Več >>

Google Analytics

Google Analytics je storitev spletnega analiziranja. Nudi nam informacije o obnašanju uporabnikov na naši spletni strani in nam s tem pomaga ustvariti boljšo uporabniško izkušnjo, prikazati relevantno vsebino itn. Pri razbiranju teh podatkov vas ne moremo osebno prepoznati.
Življenjska doba teh piškotkov znaša do 2 let.
Primer uporabljenih piškotkov: _ga, __utma, __utmb,__utmc, __utmz in __utmv.
Več >>

Youtube

Storitev YouTube uporabljamo za predvajanje video posnetkov, piškotki pa se uporabljajo za beleženje podatkov o ogledih, shranjevanje priljublejnih uporabniških nastavitev, prikaz relevantnih video posnetkov itn.
Življenjska doba teh piškotkov znaša do 10 let.
Primeri uporabljenih piškotkov: Visitor_info1_Live, Use_Hitbox, SID, LOGIN_INFO, use_hotbox, PREF, SSID, HSID, watched_video_id_list, __utma, __utmz, demographics, VISITOR_INFO1_LIVE
Več >>

Google maps

Google maps pripadajoče piškotke uporabljamo za prikaz uporabniku prijaznega zemljevida in označb lokacije.
Življenjska doba teh piškotkov znaša do 10 let.
Primeri uporabljenih piškotkov: SID, SAPISID, APISID, SSID, HSID, NID, PREF
Več >>

Issuu.com

Piškotki, ki jih uporabljamo za prikaz interaktivnih tiskovin in merjenje statistike ogledov prenešenih tiskovin.
Življenjska doba teh piškotkov znaša do 5 let.
Primer uporabljenih piškotkov: mc
Več >>

Facebook

Piškotki storitve Facebook personalizirajo izkušnjo skupne rabe, saj vam omogoča prijavo in preprosto interakcijo z družabnimi omrežji in beležijo število delitev, všečkov, komentarjev.
Življenjska doba teh piškotkov znaša do 5 let.
Primer uporabljenih piškotkov: act,locale, lu, datr, csm
Več >>

Kako lahko upravljate ali brišete piškotke?

Piškotkov nikakor ne bomo uporabljali za zbiranje vaših osebno določljivih podatkov, po želji pa lahko nastavitve o uporabi piškotkov spremenite tudi v brskalniku svojega računalnika ali mobilne naprave.

Večina modernih brskalnikov omogoča, da sprejmete ali zavrnete vse piškotke, sprejmete ali zavrnete le določene vrste piškotkov ali pa si nastavite opozorilo, da stran želi shraniti piškotek na vašo napravo. Izbrišete lahko tudi piškotke, ki jih je brskalnik že shranil na vaši napravi.

Opozarjamo vas, da v primeru izklopa piškotkov vse funkcionalnosti spletnih strani morda ne bodo delovale enako učinkovito, opozorilo o uporabi piškotkov se bo prikazalo ob vsakem obisku, dolgoročno pa bo to negativno vplivalo na vašo uporabniško izkušnjo.

Postopek spremembe nastavitev piškotkov se v vsakem brskalniku razlikuje. Informacijo o tem lahko poiščete s pomočjo funkcije »Pomoč«, obiščete www.aboutcookies.org, ki nazorno razloži postopek v vseh modernih brskalnikih, ali pa nas kontaktirate prek e-pošte.

Kako ravnamo z vašimi osebnimi podatki, ki jih vpišete v obrazce na spletni strani in prijavi na e-novice?

Podatke, ki jih vpišete v obrazce na spletni strani, uporabljamo izključno za namene predaje sporočila (oddaja povpraševanja, rezervacije, nakupa itn.) oz. zahtevane storitve. Vaše podatke skrbno varujemo in jih nikakor ne posredujemo tretjim osebam oziroma uporabljamo za kakršne koli druge namene.

S prijavo na e-novice soglašate, da vaš elektronski naslov uporabljamo za namene obveščanja o novostih. Iz sistema se lahko kadarkoli izpišete in sicer tako, da v poslanem elektronskem sporočilu kliknete na označeno povezavo za odjavo.

Piškotke Google Analytics in DoubleClick je mogoče onemogočiti tudi s pomočjo navodil, ki so na voljo preko spodnjih povezav:
Google Analytics https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en
Double Click: http://www.google.com/policies/technologies/ads/
AddThis: http://www.addthis.com/privacy/opt-out-saved#.UbmBr6zDCZd

Več informacij o piškotkih je na voljo tudi v smernicah informacijskega pooblaščenca

SI

45. sejem Narava-zdravje tudi uradno odprt, Gospodarsko razstavišče (13.-16. 11. 2014)

Nocoj so na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani tudi uradno odprli 45. sejem Narava-zdravje.  Na slavnostnem odprtju so podelili nazive in priznanja občinam, ki so sodelovale na letošnjem jubilejnem vseslovenskem natečaju »Planetu Zemlja prijazna občina«. Priznanja so prejele občine Razkrižje, Zreče, Žalec in Mestna občina Ljubljana.

V vlogi častnega pokrovitelja je sejem uradno odprl mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. V svojem nagovoru je poudaril pomen lokalne oskrbe oziroma kratkih verig v sistemu v sistemu javnega naročanja hrane in živil v javnih zavodih. Javni zavodi imajo nakupno moč za 140 milijonov evrov letno. Na ministrstvu si prizadevajo, da bi 40 odstotkov hrane prihajalo v zavode z lokalno samooskrbo. V zvezi z naravnimi nesrečami je minister dejal, da »imamo v tem trenutku letno v vseh državah Evropske unije zaradi podnebnih sprememb za 90 milijard škode.« Če svojega ravnanja ne bomo radikalno spremenili, bo do leta 2050 ta številka narasla na 250 milijard evrov. V Sloveniji pogosto poudarjamo, da je naša prioriteta varovanje pred naravnimi nesrečami, a že čez nekaj mesecev na to pozabimo. Minister je med drugim podprl pobudo prejšnje vlade, da bi pravico do vode kot naravnega vira zapisali tudi v slovensko ustavo.
 
Navzočim so spregovorili še Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana, dr. Darij Krajčič, direktor  Zavoda RS za varstvo narave, ter mag. Iztok Bricl, direktor Gospodarskega razstavišča.

Tudi ljubljanski župan se je zavzel za čim krajše poti za slovenske proizvode do javnih zavodov in obudil slogan Od njive do mize oziroma za pomen prehrane iz domačega okolja. V zvezi s poplavami in njihovimi posledicami je poudaril, da je treba čim prej sprejeti protipoplavne ukrepe, za več zdrave hrane zgraditi namakalne naprave ter tako daljnoročno poskrbeti, da bodo imeli naši zanamci več zdrave hrane. Zavzel pa se je tudi za pobudo, da voda kot naravni vir življenja ostane javna dobrina. Dr. Krajčič je na primeru sobivanja narave in kmetijstva na ljubljanskem Barju v nasprotju z globalizacijo poudaril  pomen lokalizacije pridelave, predelave ter prodaje oziroma nakupa hrane. Tak pristop povečuje tudi število zelenih delovnih mest.

Direktor Gospodarskega razstavišča, mag. Iztok Bricl, je podrobneje predstavil 45. sejem, ki promovira zdrav življenjski slog: »Sejem obsega področje prehrane, zdravja, gibanja, wellnessa, naravne kozmetike in zelenega sobivanja. Na njem svojo ponudbo izdelkov, dejavnosti in idej za zdravo življenje predstavlja 275 podjetij iz 17 držav. S častnima pokroviteljema, Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Ministrstvom za zdravje RS, ter  Zavodom Republike Slovenije za varstvo narave in številnimi društvi smo pripravili prek 100 različnih delavnic, predavanj in okroglih miz.«

14. november – svetovni dan sladkorne bolezni

V sklopu meritev, ki jih na sejmu organizirajo Društvo Za srce, društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije, Zveza društev bolnikov z osteoporozo ter zavod Diabetes, bo jutrišnji dan posvečen predvsem osveščanju glede slabih prehranjevalnih navad, premalo gibanja oziroma kampanji proti diabetesu. Na sejmu bo kampanja  zavoda Diabetes Bodi odličnjak! predstavila številne aktivnosti: druženje z ambasadorji kampanje, svetovanje o diabetesu, predstavitev novega izobraževalnega videospota, meritve sladkorja v krvi ter degustacije izdelkov za diabetike, obiskovalci pa bodo ob nakupu vstopnice dobili tudi strokovno publikacijo Spremenimo diabetes.

Pester program za vse generacije

Iz vsebine:

NOVINARSKA KONFERENCA: OD SETVE DO ŽETVE, KAR SEJEMO TO ŽANJEMO
Petek, 14. 11., 10.00-11.00, Avla levo
Organizator: Čebelarska zveza Slovenije – JSSČ, udeleženci: Boštjan Noč (predsednik ČZS), mag. Tanja Strniša (MKGP), Branko Ravnik (KGZS) in predstavnik GZS – Zbornica živilskih in kmetijskih podjetij

Vsi dogodki, ki so potekali v okviru projekta “Od setve do žetve, kar sejemo to žanjemo”, so bili  namenjeni povečanju  prepoznavnosti  ajde, ki je pomembna tako za čebelarja,  kmeta kot tudi za končnega potrošnika.   Dogodki so bili zasnovani  tekom celega leta:  projekt smo predstavili aprila, julija smo sejali medovito ajdo, avgusta smo občudovali polja cvetoče ajde, septembra pa smo jo ročno želi.

KONOPLJA
Poučno dopoldne, kjer se bo govorilo o nedavnih spremembah uredbe o prepovedanih drogah, ki dovoljuje uporabo THCja v medicinske namene, ne pa tudi rastline konoplje; o izkušnjah slovenskih strokovnjakov z zdravljenjem raka s kanabinoidi; o raziskovalnih potencialih na področju medicinske uporabe konoplje; izkušnje bolnikov:

VLOGA KANABINOIDOV V ONKOLOGIJI
Petek, 14. 11., 13.00-13.30, dvorana Galerija
Organizator: društvo Onej; predavatelj: dr. Josipina Ana Červek

MEDICINSKA KONOPLJA-MED PRIČAKOVANJI IN OMEJITVAMI
Petek, 14. 11., 13.30-14.00, dvorana Galerija
Organizator Društvo Onej, predavatelj; Dr. Majda Zorec Karlovšek

PRAKTIČNI NASVETI IN IZKUŠNJE UPORABE KONOPLJE V MEDICINSKE NAMENE
Petek, 14. 11., 14.00-15.00, dvorana Galerija
Organizator: društvo Onej, predavatelji: dr. Josipina Ana Červek (Onkološki inštitut), Damjan Grenc (UKC Ljubljana), dr. Majda Zorec (Inštitut za sodno medicino) ter bolniki, ki uporabljajo konopljo (Charlotte Hansen)
Izmenjava izkušenj med bolniki in slovenskimi zdravstvenimi strokovnjaki.

OKROGLA MIZA: EKO TRENDI V PREHRANI
Petek, 14. 11., 17.30-19.00, dvorana Galerija
Organizator: Proorganika
Na okrogli mizi bomo z gosti – znanimi osebami, prehranskimi strokovnjaki, pridelovalci ekološke hrane ter predstavniki državnih in nevladnih organizacij ter medijev – spregovorili o navadah in kvaliteti današnje prehrane in (ne)zdravega življenjskega sloga. Kako zdravo so jedli naši predniki? Koliko ljudi se danes prehranjuje ekološko? Ali je ekološka hrana, ki jo danes najdemo na trgu, zares eko in zdrava? Kolikšen vpliv ima dejansko ustrezna prehrana na naše zdravje, počutje in razmišljanje? Ali lahko jemo zdravo z nizkimi prihodki in koliko hrane letno zavržemo? S kakšnimi izzivi se srečujejo naši kmetje in kakšne preglavice jim povzročajo?

RICK SIMPSON (Kanada): ZDRAVLJENJE S KONOPLJINO SMOLO
Sobota, 15. 11., 10.00-12.00, dvorana Galerija
Organizator: društvo ONEJ; predavatelj: Rick Simpson
Predstavitev uporabe konopljine smole za samozdravljenje in napoved izdaje prevoda njegove knjige "Feniksove solze" v slovenskem jeziku.
Gl.: http://phoenixtears.ca/

Q&A O UPORABI KONOPLJE V MEDICINSKE NAMENE
Sobota, 15. 11., 12.00-13.00, dvorana Galerija
Organizator: društvo ONEJ; predavatelj: Rick Simpson
Uporaba konoplje v industrijske, kozmetične,  prehranske, gradbene in druge namene.

DONISHA PRENDERGAST: ZGODBA O KONOPLJI
Sobota, 15. 11., 18.-19.00, dvorana Galerija
Zgodba vnukinje legendarnega glasbenika Boba Marleyja.

Na povezavah vam pošiljamo celotni program po dnevih. Vabljeni, da si preberete več o vsebinah sejma, ki jih lahko sledite po dnevih, vsebinskih sklopih in starostnih skupinah (družine in odrasli, seniorji, otroci in mladi).

»Planetu Zemlja prijazna občina«

Natečaj  »Planetu Zemlja prijazna občina« od leta 2010 organizira društvo Planet Zemlja. Komisija letošnjega natečaja, v sestavi strokovnjakov Zavoda za gozdove RS, Direktorata za kmetijstvo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Nacionalnega instituta za javno zdravje, društva za ENO glasbo, zavoda Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace, Gospodarskega razstavišča Ljubljana, Okoljsko raziskovalnega zavoda, Gradbenega instituta ZRMK in društva Planet Zemlja, je med 18 prijavljenimi izbrala občine, ki so s svojim delovanjem na področju varovanja gozdov, lokalne samooskrbe, onesnaževanja s hrupom, trajnostnega turizma, sejemske dejavnosti, ravnanja z odpadki, energetike in okoljskega komuniciranja, zaslužili najvišje ocene ter s tem naziv Planetu Zemlja prijazna občina 2014.
Sejem je odprt vse do nedelje, 16. 11. 2014, do sobote od 9.00 do 19.00, v nedeljo pa od 9.00 do 17.00 ure.
GR na družbenih omrežjih