Gospodarsko razstavišče
SI

Vino - Ljubljana

Prireditev Vino Ljubljana poteka od leta 1955 in velja za najstarejše mednarodno ocenjevanje vin na svetu. Na ocenjevanju v Ljubljani tuji vzorci v povprečju predstavljajo 70 odstotkov vzorcev, 30 odstotkov pa je domačih. Vino Ljubljana sodi med deset najelitnejših ocenjevanj na svetu in že od vsega začetka poteka pod pokroviteljstvom vseh treh najpomembnejših svetovnih organizacij, odgovornih za senzorično analizo vin. To so: OIV – Mednarodna organizacija za trto in vino iz Pariza, Francija (od leta 1955); UIE – Mednarodna zveza enologov iz Pariza, Francija (od leta 1980); VinoFed – Svetovna organizacija mednarodnih ocenjevanj vina in alkoholnih pijač iz Montreala, Kanada (od leta 1994). Pokrovitelj prireditve Vino Ljubljana 2009 pa je tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP).

»55 ni ne otrok ne neizkušen najstnik. 55 let Vina Ljubljana je več kot pol stoletja znanja in mnogo vzorcev je šlo skozi to organizacijo. Mnogi so odšli iz Ljubljane s srebrno, zlato ali celo veliko zlato medaljo in nemudoma zatem ponesli svojo enkratno kakovost širom sveta.
Sama sem še posebej počaščena in vesela, da sem tukaj že drugič kot odposlanka OIV. Ob tej priložnosti bi se rada zahvalila Matjažu Kovačiču, Iztoku Klenarju in Urši Repše ter njihovim ekipam za odlično organizacijo ocenjevanja vin in za zabavni program, ki je bil zanimiv s kulturnega, zgodovinskega in gastronomskega vidika.«


Ingrid Adamiker, predstavnica OIV

»VINO Ljubljana je najstarejše mednarodno ocenjevanje, kjer se ocenjuje kakovost vin. Letos sem imel prvič priložnost, da sem se ga udeležil. Kot predsednik Nemške zveze enologov in 9-letni član COMEX-a
Mednarodne zveze enologov lahko rečem, da sem bil priča izjemno strokovni in sposobni organizaciji. Ocenjevali smo izvrstna vina iz Slovenije in iz drugih imenitnih vinskih pokrajin iz celega sveta.
«

Edmund Diesler, predsednik nemške zveze enologov

Sorodni dogodki

11.November 2020

Ambient Ljubljana – sejem pohištva

31. pohištveni sejem.
11.November 2020

Sejem Dom +

5. mednarodni sejem stavbnega pohištva, ogrevalne in hladilne tehnike, montažnih hiš, varovanja ter urejanja okolice.
22.Oktober 2020

Volkswagen 25. Ljubljanski maraton

Največji slovenski tekaški praznik. Tekači se lahko udeležijo slednjih disciplin: maraton (42km), polmaraton (21 km), rekreativni tek (10 km), Fun tek (4km) ter tek za mlajše: srednješolski, osnovnošolski in »Lumpi tek«.
21.Oktober 2020

Narava–zdravje 2020

51. sejem ponudbe izdelkov, dejavnosti in idej za zdravo življenje.
GR na družbenih omrežjih