Svetovna razstava pravih človeških teles Body Worlds Vital v Ljubljani - Gospodarsko razstavišče
SI
Show menu

Svetovna razstava pravih človeških teles Body Worlds Vital v Ljubljani

19. 10. 2018
Spoštovani predstavniki medijev!

v nadaljevanju vam pošiljamo sporočilo za javnost o svetovni razstavi, ki jo v organizaciji Gospodarskega razstavišča odpiramo ta konec tedna.

Za vašo medijsko pozornost se vam najlepše zahvaljujemo.

Marjana Lavrič
Vodja Službe za odnose z javnostmi
Marjana.lavric@gr-sejem.si, 041 236 912

— 

Sporočilo za javnost

Svetovna razstava pravih človeških teles Body Worlds Vital v Ljubljani

Razstava Body Worlds Vital iz serije razstav Body Worlds, ki si jih je po svetu ogledalo 47 milijonov ljudi v 90 mestih vseh celin z izjemo Antarktike, odpirajo na Gospodarskem razstavišču 20. oktobra. Na ogled bo le do 20. januarja prihodnje leto in je ne bo možno podaljšati. Organizator pričakuje, da si jo bo v treh mesecih ogledalo več kot 30.000 obiskovalcev.

Body Worlds Vital je originalna razstava pravih človeških teles, ki ponuja edinstveno spoznavanje anatomije in fiziologije lastnega telesa, pomena zdravega življenjskega sloga ter zavedanje o tem, kaj pomeni biti človek.

Analize vprašalnikov med obiskovalci preteklih razstav so pokazale, da ljudje odhajajo z nje bolj izobraženi, osveščeni, da občutijo globoko spoštovanje do človeškega telesa ter da si želijo spremeniti svoje življenjske navade v korist zdravja.

Razstavo so pripravili na Inštitutu za plastinacijo iz Heidelberga pod vodstvom dr. Angeline Whalley. Telesa oziroma organi so obdelani po posebnem postopku, ki ga je v 70. letih prejšnjega stoletja izumil profesor anatomije dr. Gunther von Hagens in ga imenujemo plastinacija. Obiskovalcem omogoča, da lahko opazujejo zgradbo človeškega telesa od zunaj in znotraj.

Na razstavi so prikazana cela telesa, posamezni deli, prerezi in organi. Eksponati so večinoma razporejeni po organskih sistemih, in sicer na mišično-skeletni sistem, živčevje, dihala, srčno-žilni sistem, prebavila ter razvoj zarodka in ploda. Položaji eksponatov omogočajo vpogled v zgradbo naših teles in delovanje posameznih organov. Na primer, atletske pozicije ponazarjajo uporabo skeletno-mišičnega sistema. Položaji so izbrani tako, da lahko obiskovalec plastinat najenostavneje primerja s svojim telesom.

Obiskovalci na ta način osvojijo osnovna znanja o zgradbi in delovanju telesa in organov ter o ohranjanju lastnega zdravja. Razstava prikazuje delovanje zdravega telesa pa tudi, kako telo deluje v primeru bolezni ter kakšen vpliv ima na zdravje življenjski slog. Na razstavi lahko vidimo, posledice kajenja na pljučih, kako žilne obloge zaprejo žilo, kako se umetni sklepi, ki so nadomestili izrabljen sklep, v kolenu prilegajo v človeško okostje. Razstava obiskovalce osvešča tudi o tem, kako se s pomočjo gibanja, zdrave in uravnotežene prehrane, ustreznih socialnih aktivnosti najbolje zoperstavimo življenjsko nevarnim boleznim, kot so rak, sladkorna bolezen in bolezni srca, demenca idr.

Plastinati na razstavi so rezultat obsežnega, etično zasnovanega donatorskega programa in so pripadali darovalcem, ki so še v času življenja podpisali, da se lahko njihova telesa po smrti uporabijo v izobraževalne namene na javni razstavi. Njihova anonimnost je v celoti zajamčena.

Ljubljanska razstava vsebuje še bogat spremljevalni program s prek 100 raznih predstavitev, ki ga je Gospodarsko razstavišče zasnovalo z mrežo partnerjev, od Mesta Ljubljana – častnega pokrovitelja razstave, Triglava, Zdravstvene zavarovalnice, do raznih društev, ki se ukvarjajo s preventivo in kurativo. Predavanja, vključena v ceno vstopnice, poljudno obravnavajo pomen zdravega življenjskega sloga in vzpodbujajo zdravo prehrano, gibanje, socialne aktivnosti … Po drugi strani predavanja pojasnjujejo razloge za razna obolenja in osvetljujejo tudi nekatere kurativne programe. 

Razstava je odprta vse dni v tednu, tudi med prazniki, od 9. do 20. ure. Na voljo so avdio vodič v slovenskem jeziku in angleškem jeziku, po predhodni najavi pa tudi vodeni ogledi za skupine.

Vstopnice

Več informacij o razstavi najdete na www.bodyworldsvital.si

Fotografije z razstave v Ljubljani

Body Worlds Vital so od leta 2013 že četrta svetovna, interaktivna in poučna razstava, primerna za vse generacije, ki jo je Gospodarsko razstavišče pripeljalo v Slovenijo. Razstave Genij – Da Vinci (2013), Možgani – zgodba od znotraj (2014), 1001 izum – zlata doba islamske civilizacije (2015) so pritegnile od več 10.000 do 70.000 obiskovalcev.

Vljudno vabljeni, da se za obisk razstave akreditirate prek spletnega obrazca.