Med svetovnimi šampioni 59. Mednarodnega ocenjevanja vin tudi slovensko vino - Gospodarsko razstavišče
SI
Show menu

Med svetovnimi šampioni 59. Mednarodnega ocenjevanja vin tudi slovensko vino

3. 7. 2017

Ljubljana, 3. julija - Na že 59. Mednarodnem ocenjevanju vin - Vino Ljubljana je na sam vrh svetovnih vinskih šampionov poseglo tudi slovensko vino. V kategoriji belih suhih mirnih vin je namreč svetovni šampion postal Kobal sauvignon, letnik 2016, ki ga toči Petoviona. Ostali naslovi so šli v Avstrijo, Romunijo, Makedonijo in na Češko.

Od 30. junija do 2. julija je v organizaciji Gospodarskega razstavišča na že 59. Mednarodnem ocenjevanju vin - Vino Ljubljana 48 degustatorjev iz 15 držav med 430 vzorci iz 19 držav izbralo pet svetovnih šampionov. Tako vzorcev kot tudi degustatorjev je bilo več kot lansko leto, je za STA pojasnil vodja ekipe Vino Ljubljana Matjaž Kovačič.

Že omenjeni Kobal sauvignon je slavil med belimi suhimi mirnimi vini, med mirnimi naravnimi sladkimi vini je naslov šampiona dosegel Sämling 88, letnik 2013, iz vinarstva Weingut Hermann Fink iz Avstrije.

V Romunijo je naslov šampiona odneslo vino Busuioaca Domenii, letnik 2016, ki ga polni Casa de Vinuri Cotnari. Slavilo pa je v kategoriji rose mirnih vin.

Naslov šampiona je med rdečimi suhimi vini pripadel makedonskemu Domaine Lepovo grand cuvee, letnik 2015.

Čehi pa so odnesli naslov šampiona med penečimi vini. Vinarstvo Bohemia sekt je napolnilo najboljšo penino Bohemia sekt prestige brut, letnik 2014.

Vino Ljubljana se uvršča med 10 najelitnejšimi ocenjevanji na svetu. "Gre za najstarejše ocenjevanje na svetu pod pokroviteljstvom Mednarodne organizacije za trto in vino iz Pariza (OIV), to premalo poudarjamo. Ocenjevanje se je namreč začelo že leta 1955, bili smo med prvimi, ki smo začeli z ocenjevanji. Vsi, ki tu dobijo nagrado, jo lahko dobro tržijo," je dodal Kovačič.

Letošnji vzorci vin so prišli iz Argentine, Avstrije, BiH, Češke, Črne gore, Hrvaške, Italije, Japonske, Kanade, Luksemburga, Nemčije, Makedonije, Romunije, Slovaške, Slovenije, Srbije, Španije, Urugvaja in ZDA.

Predsednik ocenjevanja je bil Iztok Klenar, strokovni mednarodni okvir pa sta predstavljala Zoltan Zilai iz Svetovne federacije vinskih ocenjevanj (Vinofed) in Guido Baldeschi, delegat OIV.

Ocenjevanje poteka pod strokovnim pokroviteljstvom najpomembnejših svetovnih organizacij, odgovornih za senzorično analizo vin. To so OIV, UIE in Vinofed.

Naslednje leto bo ocenjevanje verjetno potekalo aprila, ker bo to 60. ocenjevanje, bo gotovo na še višji ravni kot letos, je še pojasnil Kovačič.


Slovenska tiskovna agencija
Tivolska 48, SI–1000 Ljubljana
sta.si