Od danes do nedelje 59. Mednarodno ocenjevanje vin – VINO LJUBLJANA - Gospodarsko razstavišče
SI
Show menu

Od danes do nedelje 59. Mednarodno ocenjevanje vin – VINO LJUBLJANA

30. 6. 2017

Od danes pa vse do nedelje na Ljubljanskem gradu poteka 59. Mednarodno ocenjevanje vin – Vino Ljubljana, najstarejše tovrstno ocenjevanje na svetu. Po merilih Vinofed (The World Federation of Major International Wine and Spirits Competitions) sodi Vino Ljubljana  med 10 najelitnejših ocenjevanj na svetu. Poteka po pravilih OIV (International Organisation of Vine and Wine). 48 degustatorjev iz 15 držav bo med 405 vzorci iz 19 držav izbiralo najboljše. Častni pokrovitelj prireditve je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS.

Vino Ljubljana že tradicionalno podeljuje odličja za svetovne šampione, slovenskega šampiona, prvake vinorodnega okoliša, slovenske prvake sorte, trofeje Vinofed, Tsukamoto, Akos Asvany, zmagovalca slovenskih vinskih posebnosti ter velike zlate, zlate ter srebrne medalje.

Trofeja Tsukamoto (2006– ) za najvišje ocenjeno rdeče vino na ocenjevanju nosi ime po dr. Toshihiku Tsukamotu kot dolgoletnemu degustatorju Mednarodnega ocenjevanja vin – Vino Ljubljana, ki ima v svoji domovini skupaj s svojo družino oziroma podjetjem Lumiere S.A. izjemne zasluge ne le pri promociji slovenskih vin, ampak tudi Slovenije nasploh. Trofeja Akos Asvany pa se podeljuje najbolje ocenjenemu vinu v kategoriji likerskih vin v spomin na zaslužnega člana Vina Ljubljana Akosa Asvanyja iz Madžarske.

Mednarodno ocenjevanje vin Vino Ljubljana sodi med deset najelitnejših ocenjevanj na svetu. Že od vsega začetka poteka pod strokovnim pokroviteljstvom najpomembnejših svetovnih organizacij, odgovornih za senzorično analizo vin. To so: OIV – Mednarodna organizacija za trto in vino iz Pariza, Francija (od leta 1955), UIE – Mednarodna zveza enologov iz Pariza, Francija (od leta 1980) ter VINOFED – Svetovna  federacija vinskih ocenjevanj (od leta 1994, od njene ustanovitve; ljubljansko ocenjevanje je dobilo celo prvo predsedstvo te organizacije za tri leta in stalno članstvo).

Ekipo Vino Ljubljana vodi Matjaž Kovačič, predsednik ocenjevanja je Iztok Klenar, strokovni mednarodni okvir pa predstavljata Zoltán Zilai iz VINOFED-a ter Guido Baldeschi, delegat OIV iz Pariza.

Vino Ljubljana poteka po pravilih OIV, zagotovljena je popolna anonimnost posameznih vzorcev, ocenjujejo jih svetovno priznani degustatorji, je pa tudi tehnično izredno moderno. Vina se ocenjujejo po 100-točkovni metodi, ki jo predlagata OIV in Mednarodna zveza enologov (UIŒ). Točkovna metoda je nadgrajena še z opisnim ocenjevanjem vseh parametrov vina (s profiliranjem posameznih vinskih parametrov in deskriptorji arom). Za ocenjevanje vin se uporablja poseben računalniški program. Degustatorji morajo izpolniti vse tri ocenjevalne faze. Na ocenjevanju v Ljubljani tuji vzorci v povprečju predstavljajo 70 odstotkov vzorcev, 30 odstotkov pa je domačih.

Letošnji vzorci prihajajo iz Argentine, Avstrije, Bosne in Hercegovine, Češke, Črne gore, Hrvaške, Italije, Japonske, Kanade, Luksemburga, Nemčije, Makedonije, Romunije, Slovaške, Slovenije, Srbije, Španije, Urugvaja in ZDA.

Nagrajena vina z lanskega ocenjevanja

Vabimo vas, da po predhodnem dogovoru obiščete 59. mednarodno ocenjevanje vin, in sicer v petek, soboto ali nedeljo v dopoldanskem času. Prosimo, da se za obisk najavite pri Marjani Lavrič, vodji Službe za odnose z javnostmi na GR: 041 236 912; marjana.lavric@gr-sejem.si.

Matjaž Kovačič, vodja ekipe Vino Ljubljana: 031 366 774
Iztok Klenar, predsednik 58. Mednarodnega ocenjevanja – Vino Ljubljana: 041 653 443

Fotografije