Začetek februarja Natour Alpe-Adria - sejem za ljubitelje zelenega, aktivnega turizma - Gospodarsko razstavišče
SI
Show menu

Začetek februarja Natour Alpe-Adria - sejem za ljubitelje zelenega, aktivnega turizma

23. 1. 2017

Začetek februarja bo na Gospodarskem razstavišču zopet osrednja turistična sejemska prireditev v Sloveniji, ki se je lani  specializirala v ponudbo zelenega, aktivnega turizma z butično poslovno borzo Natour. Na sejmu Natour Alpe-Adria se od 1. do 4. februarja predstavlja prek 330 turističnih ponudnikov iz Slovenije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Srbije, Makedonije, Italije, Albanije, Avstrije, Madžarske, Češke, Slovaške, Nepala, Indije, Jordanije in Tunizije. 

Aktivni oddih v naravi bodo predstavili mnogi akterji pri nas, kot so Ribiška zveza Slovenije, Kajakaška zveza Slovenije, Združenje slovenskih turističnih kmetij, Planinska zveza Slovenije, Zavod za gozdove Slovenije, Pohodništvo in kolesarjenje GIZ in, seveda, Slovenska turistična organizacija, Turistična zveza Slovenije z mnogimi lokalnimi skupnostmi in društvi, Turizem Ljubljana ter številni ponudniki drugih športnih aktivnosti – Fitnes zveza Slovenije, Športna unija Slovenije ter v posebnem sklopu športa Aktivni in fit. Sejem tudi letos ponuja aktivnosti za vso družino. Na zunanjih ploščadih se bo mogoče vse dni preizkusiti na plezalni steni – stolpu Planinske zveze Slovenije, s t.i. zipeline se spustiti z ene strani na drugo, za najmlajše pa bo na voljo otroška skakalnica v organizaciji Francija Petka. 
Sejemsko dogajanje na razstavnih prostorih spremlja bogat obsejemski program. 

28. mednarodni sejem za aktivno preživljanje prostega časa z borzo Natour bo na slovesnem odprtju uradno odprl  Zdravko Počivalšek, minister Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Vlade RS, podelili pa bodo tudi sejemsko nagrado za kakovost in odličnost v regiji Alpe-Adria 2017, tokrat na temo Inovativni turistični programi za aktivni dopust v naravnem okolju. Takoj za tem pa se bo z ministrom Počivalškom o bodočih ukrepih sedanje vlade na področju turizma pogovarjal Drago Bulc, Društvo turističnih novinarjev FIJET Slovenije.

Izpostavljamo nekaj strokovnih tem:

SREDA, 1. februar 
Dvorana Povodni mož, 12.45-13.45
PREBOJ SLOVENSKEGA TURIZMA V SVETU
Organizator: Gospodarsko razstavišče

Pogovor z ministrom Zdravkom Počivalškom  na polovici mandata sedanje vlade
Pogovor vodi Drago Bulc, predsednik društva turističnih novinarjev – FIJET Slovenija.

Dvorana Povodni mož, 15.00-16.30
AVTODOMSKI TURIZEM – NEIZKORIŠČENA PRILOŽNOST SLOVENIJE 
Organizator: Gospodarsko razstavišče

Govorci: Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka za turizem, Dušan Skerbiš, vodja projekta Mreža postajališč za avtodome v Sloveniji, župan Občine Mirna, Tjaša Grünfeld, lastnica podjetja Caravan,  Marjan Krempl, predsednik Caravaning Cluba Slovenije, in Rok Vizovišek, urednik revije Avtodom
Okroglo mizo povezuje Drago Bulc, predsednik društva turističnih novinarjev – FIJET Slovenija.
 
Na okrogli mizi bodo  odprli vse možne aspekte razvoja avtodomskega turizma v Sloveniji.

Dvorana Urška, 14.00–16.00
PREDSTAVITEV DOMAČIH IN TUJIH DOBRIH PRAKS
Organizator: GIZ POHODNIŠTVO IN KOLESARJENJE 

14.00–14.20 Klemen Langus, Turizem Bohinj – Razvoj trajnostne mobilnosti v Bohinju
14.20–14.40 Martin Baumann – MTS Austria – Bike Holidays
14.40–15.00 Jože Rovan, PZS – Slovenska turnokolesarska pot
15.00–15.15 Klemen Štular, Trans Julius, MTB Enduro race
15.15–15.30 Nataša Hlača – Monolit – aplikacija pohodniških in kolesarskih poti Slovenia Trails
15.30–15.45 Dušan Peček, Visionmap – Badjurka – upravljanje s podatki za nišno kreiranje produktov zelenega turizma

V okviru borze Natour Alpe-Adria bo 1. 2. 2017 potekala strokovna delavnica, na kateri se bodo predstavile domače in tuja dobra praksa predvsem vsem udeležencem borze.

Dvorana Urška,  16.00–17.30 
MLADI TURISTIČNI VODNIK 
Organizator: Turistična zveza Slovenije 
Predstavitev projekta in pristop k interpretaciji dediščine: Vodnik interpretator
Projekt Mladi turistični vodnik (namenjeno mladim od 15 -29 leta)
 
Paviljon Jurček,  19.00
SREČANJE TRAVEL MASSIVE SLOVENIJA 
Organizator: Travel Massive Slovenija 

ČETRTEK, 2. februar 
Dvorana Povodni mož, 11.00
TURISTIČNI VODNIKI ZA TRAJNOSTNI RAZVOJ
Organizator: Klub profesionalnih turističnih vodnikov, G-Guides – šola za trajnostno naravnane turistične vodnike, Gospodarsko razstavišče
Posvet na temo trajnosti in odgovornosti v turističnem vodenju

Ker je UNWTO leta 2017 proglasilo za Mednarodno leto trajnostnega turizma za razvoj, bodo predstavili, kaj in kako lahko turistični vodniki odločilno prispevajo k odgovorni potrošnji in zakaj je turistični vodnik osrednjega pomena za komunikacijo in promocijo trajnostnega razvoja vseh destinacij. V časih, ko turisti iščejo avtentične izkušnje in stik z lokalnim prebivalstvom, destinacije pa stremijo k trajnosti, se tudi vloga turističnega vodnika močno spreminja.

Dvorana Povodni mož, 11.00
PLOVNI ODLOKI IN UREDITEV PLOVBE PO REKAH V SLOVENIJI  okrogla miza
Organizator: Kajakaška zveza Slovenije

Na okrogli mizi bodo povzeli trenutne rešitve plovbnih odlokov ter poskušali najti boljše možnosti ureditve. Vse več deležnikov in ponudnikov plovbe tako slovenskih kakor tujih naravnost kliče po spremembi oziroma dopolnitvi plovbnih odlokov. Različne možnosti ureditve pogojujejo razvoj turizma na rekah pri nas. Velik pritisk tujih podjetij, ki konkurirajo našim na naših rekah, pa kliče po ureditvi, ki bi zagotavljala preživetje vsem. Za to so potrebni enaki pogoji vstopa na trg, kar pa regulative Evropske unije preprečujejo, celo dajejo prednost ponudnikom iz držav, kjer so vodni športi manj razviti. Zato je pogovor nujen, kot je nujno najti rešitev in jo uveljaviti čim prej.

ČETRTEK, 2. februar 
Dvorana Urška,  10.00
KJE SO MEJE SLOVENSKEGA TURIZMA?
Organizator: Zavod tovarna trajnostnega turizma Ljubljana

Slovenski turizem je v letu 2016 spet zabeležil rekordno rast obiska. Podatek, ki ga turistični delavci z veseljem pozdravljamo, saj turizem predstavlja pomembno gospodarsko panogo z vrsto pozitivnih ekonomskih učinkov. Pa drugi strani pa podatek sproži vrsto vprašanj o vplivu, ki ga turizem pušča v okolju in naravi, in narekuje potrebo po ustreznem načrtovanja obiska, ki enakovredno upošteva tako ekonomske kot tudi okoljske vidike. 
V panelu o okoljski zmogljivostih slovenskega turizma se bomo pogovarjali z načrtovalci turističnega razvoja, predstavniki destinacij, zavarovanih območij in ponudniki, ki so se in se srečujejo z odgovornostjo poznavanja okoljskih zmogljivosti in ustreznega načrtovanja obiska.   

Dvorana Povodni mož, 17.00
PODELITEV NAJVIŠJIH PRIZNANJ ZA GORSKE ŠPORTE, ŠPORTNO PLEZANJE IN ALPINIZEM
Organizator: Planinska zveza Slovenije

PETEK, 3. februar 
Dvorana Povodni mož 2, 13.30
OKROGLA MIZA S ŠPORTNO UNIJO SLOVENIJE
Organizator: Športna unija Slovenije in Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez

Okrogla miza Gibalna aktivnost zaposlenih predstavlja celostni povzetek pogledov in razmišljanj, ki smo jim lahko prisluhnili v sklopu 11. Kongresa športa za vse novembra lani. Skupaj s priznanimi strokovnjaki z različnih področij bomo na tematiko gibalne aktivnosti zaposlenih pogledali s številnih vidikov in tako teoretična izhodišča kot praktična znanja povezali v celoto.

Dvorana Povodni mož  2, 16.00
ENERGETIKA PROTI TURIZMU NA REKAH – okrogla miza
Organizator: Kajakaška zveza Slovenije

Ali je hidroenergija resnično najbolj čista ali je reka resnično obnovljiv vir, če pri tem popolnoma spremenimo reko in njeno podobo. Kaj narediti, da lahko ohranimo naše okolje ter kako uskladiti naše potrebe z našimi željami, je vprašanje, ki bo rdeča nit te okrogle mize.
Pogovor bo vodil Rok Rozman. Rok Rozman je najbolj prepoznaven borec za ohranitev rek v njihovi naravni obliki. Preveslal je večino rek na Balkanu, kjer v naslednjih letih grozi potopitev kar 400 rečnih odsekov zaradi pridobivanja energije.

Dvorana Povodni mož, 16.30
»VSI SMO GORSKI KOLESAR JERNEJ«, kolesarski forum konzorcija odprimopoti.si 
OrganizatorSlovenski gorskokolesarski konzorcij odprimopoti.si  (v sklopu Aktivni in fit)

SOBOTA, 4. februar  
Dvorana Povodni mož, 11.00–12.00 
NAJ TEMATSKE POTI V SLOVENIJI
Organizator: Turistična zveza Slovenije, Zavod za gozdove Slovenije in Pohodništvo in kolesarjenje GIZ

Tematska pot je označena ali neoznačena pot, ki uporabniku ponuja doživetje izbrane tematike. So tiste, ki nudijo tako sprostitveni kot izjemen izobraževalno poučni moment. Razvijamo nove, z inovativno vsebino in interpretacijo, kakor posodabljamo obstoječe. Še posebej pa je potrebno pripraviti koordinacijo akterjev, ki se pojavljajo na sferi tematskih in drugih poteh. Tematske poti se živo predstavljajo v slovenski turistični ponudbi. Izbor za Naj tematsko pot poteka od l. 2011. Do danes se je na izbor prijavilo več kot 300 tematskih poti v Sloveniji.

Steklena dvorana – veliki oder, 14.00-15.00
TEMATSKE POHODNE POTI V SLOVENIJI, RAZGLASITEV  NAJ REGIONALNA POT 2016
Organizator: Turistična zveza Slovenije,  Zavod za gozdove Slovenije in Pohodništvo in kolesarjenje GIZ

Podrobnejši program si oglejte TUKAJ.
Predstavitev programa za sklop športa Aktivni in fit najdete TUKAJ.

Sejem je odprt od 10. do 19. ure. Redna vstopnica znaša 7, s popustom 5 evrov, na voljo pa je tudi družinska vstopnica (2 odrasli osebi in do 3 otroci) za 15 evrov. Vsak obiskovalec prejme ob nakupu vstopnice sejemski katalog Oddih.

Hkrati poteka  v organizaciji Primorskega sejma GASTexpo – Sejmi okusov, tj. 11. mednarodni sejem gastronomije in gostinsko hotelske opreme ter mednarodni sejem sladoleda sejmom. Oba sejma je mogoče obiskati z eno vstopnico.

Vabimo vas, da se za ogled sejem akreditirate prek spletnih strani ali osebno v Novinarskem središču v paviljonu Jurček. 
Za vašo medijsko pozornost se vam zahvaljujemo, za dodatne informacije smo vam z veseljem na voljo.