58. mednarodno ocenjevanje vin VINO LJUBLJANA od jutri do nedelje - Gospodarsko razstavišče
SI
Show menu

58. mednarodno ocenjevanje vin VINO LJUBLJANA od jutri do nedelje

16. 6. 2016

Jutri pa vse do nedelje bo na Ljubljanskem gradu potekalo 58. Mednarodno ocenjevanje vin – Vino Ljubljana, najstarejše tovrstno ocenjevanje na svetu. Po merilih Vinofed (The World Federation of Major International Wine and Spirits Competitions) sodi Vino Ljubljana  med 10 najelitnejših ocenjevanj na svetu. Poteka po pravilih OIV (International Organisation of Vine and Wine). V vlogi častnega pokrovitelja 58. ocenjevanja bo 40 degustatorjev iz 14 držav, med njimi tudi predstavnika obeh organizacij, jutri zjutraj pozdravil kmetijski minister mag. Dejan Židan. 

Degustatorji bodo ocenjevali 408 vzorcev iz 21 držav. Vino Ljubljana že tradicionalno podeljuje odličja za svetovne šampione, slovenskega šampiona, prvake vinorodnega okoliša, slovenske prvake sorte, trofeje Vinofed, Tsukamoto, Akos Asvany, zmagovalca slovenskih vinskih posebnosti ter velike zlate, zlate ter srebrne  medalje. 

Trofeja Tsukamoto (2006– ) za najvišje ocenjeno rdeče vino na ocenjevanju nosi ime po dr. Toshihiku Tsukamotu kot dolgoletnemu degustatorju Mednarodnega ocenjevanja vin – Vino Ljubljana, ki ima v svoji domovini skupaj s svojo družino oziroma podjetjem Lumiere S.A. izjemne zasluge ne le pri promociji slovenskih vin, ampak tudi Slovenije nasploh. Japonsko letos na Vinu Ljubljana zastopata Shigeki Kida, Tsukamotov naslednik, in prof. Tohru Okuda z Univerze v Jamashiju, za odličja pa se poteguje 19 vzorcev. Trofeja Akos Asvany pa se podeljuje najbolje ocenjenemu vinu v kategoriji likerskih vin v spomin na zaslužnega člana Vina Ljubljana Akosa Asvanyja iz Madžarske.

Mednarodno ocenjevanje vin Vino Ljubljana sodi med deset najelitnejših ocenjevanj na svetu. Že od vsega začetka poteka pod strokovnim pokroviteljstvom najpomembnejših svetovnih organizacij, odgovornih za senzorično analizo vin. To so: OIV – Mednarodna organizacija za trto in vino iz Pariza, Francija (od leta 1955), UIE – Mednarodna zveza enologov iz Pariza, Francija (od leta 1980) ter VINOFED – Svetovna  federacija vinskih ocenjevanj (od leta 1994, od njene ustanovitve; ljubljansko ocenjevanje je dobilo celo prvo predsedstvo te organizacije za tri leta in stalno članstvo).

Ekipo Vino Ljubljana vodi Matjaž Kovačič, predsednik ocenjevanja je Iztok Klenar, strokovni mednarodni okvir pa predstavljata Ghislain K. Laflamme, predsednik VINOFED ter Guido Baldeschi, delegat OIV iz Pariza.

Vino Ljubljana poteka po pravilih OIV, zagotovljena je popolna anonimnost posameznih vzorcev, ocenjujejo jih svetovno priznani degustatorji, je pa tudi tehnično izredno moderno. Vina se ocenjujejo po 100-točkovni metodi, ki jo predlagata OIV in Mednarodna zveza enologov (UIŒ). Točkovna metoda je nadgrajena še z opisnim ocenjevanjem vseh parametrov vina (s profiliranjem posameznih vinskih parametrov in deskriptorji arom). Za ocenjevanje vin se uporablja poseben računalniški program. Degustatorji morajo izpolniti vse tri ocenjevalne faze. Na ocenjevanju v Ljubljani tuji vzorci v povprečju predstavljajo 70 odstotkov vzorcev, 30 odstotkov pa je domačih.

Leta 2014 obujena prireditev Vino Ljubljana združuje pod svojim imenom dva dogodka z dolgoletno tradicijo: poleg ocenjevanja vin še Vinski sejem, ki bo letos na Gospodarskem razstavišču 20. in 21. oktobra. Takrat bo tudi slavnostna podelitev priznanj  58. ocenjevanja.

Nagrajena vina z lanskega ocenjevanja

Vabimo vas, da po predhodnem dogovoru obiščete 58. mednarodno ocenjevanje vin, in sicer v petek, soboto ali nedeljo v dopoldanskem času. Prosimo, da se za obisk najavite pri Marjani Lavrič, vodji Službe za odnose z javnostmi na GR: 041 236 912; marjana.lavric@gr-sejem.si.

Matjaž Kovačič, vodja ekipe Vino Ljubljana: 031 366 774

Iztok Klenar, predsednik 58. Mednarodnega ocenjevanja – Vino Ljubljana: 041 653 443

Fotografije (30.8 MB)
Fotogalerija 2016 »