58. mednarodno ocenjevanje vin – Vino Ljubljana ta mesec - Gospodarsko razstavišče
SI
Show menu

58. mednarodno ocenjevanje vin – Vino Ljubljana ta mesec

8. 6. 2016

Od 17. do 19. junija bo na Ljubljanskem gradu že 58. Mednarodno ocenjevanje vin – Vino Ljubljana. Letos pričakujejo približno 400 vzorcev iz več kot 20 držav, ki jih bo od petka do nedelje ocenjevalo 40 degustatorjev iz Japonske, Italije, Makedonije, Nemčije, Kanade, Črna Gore, Avstrije, Češke, Luksemburga, Argentine, Španije, Švedska, Slovaške in Slovenije. Ljubljana je že od leta 1987 tudi mesto trte in vina. Mednarodna organizacija za trto in vino iz Pariza (OIV) ji je naziv podelila zaradi tisočletne vinske tradicije v Ljubljani pa tudi zaradi najstarejšega ocenjevanja na svetu Vino Ljubljana, ki ga Gospodarsko razstavišče organizira že od leta 1955.

Vino Ljubljana že tradicionalno podeljuje odličja za svetovne šampione, slovenskega šampiona, prvake vinorodnega okoliša, slovenske prvake sorte, trofeje Vinofed, Tsukamoto, Akos Asvany, zmagovalca slovenskih vinskih posebnosti ter velike zlate, zlate ter srebrne  medalje. 

Mednarodno ocenjevanje vin Vino Ljubljana sodi med deset najelitnejših ocenjevanj na svetu. Že od vsega začetka poteka pod strokovnim pokroviteljstvom najpomembnejših svetovnih organizacij, odgovornih za senzorično analizo vin. To so: OIV – Mednarodna organizacija za trto in vino iz Pariza, Francija (od leta 1955), UIE – Mednarodna zveza enologov iz Pariza, Francija (od leta 1980) ter VINOFED – Svetovna  federacija vinskih ocenjevanj (od leta 1994, od njene ustanovitve; ljubljansko ocenjevanje je dobilo celo prvo predsedstvo te organizacije za tri leta in stalno članstvo).

Častni pokrovitelj prireditve Vino Ljubljana 2016  je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Vlade RS. Ekipo Vino Ljubljana vodi Matjaž Kovačič, predsednik ocenjevanja je Iztok Klenar, strokovni mednarodni okvir pa predstavljata Ghislain K. Laflamme, predsednik VINOFED ter Guido Baldeschi, delegat OIV iz Pariza.

Vino Ljubljana poteka po pravilih OIV, zagotovljena je popolna anonimnost posameznih vzorcev, ocenjujejo jih svetovno priznani degustatorji, je pa tudi tehnično izredno moderno. Vina se ocenjujejo po 100-točkovni metodi, ki jo predlagata OIV in Mednarodna zveza enologov (UIŒ). Točkovna metoda je nadgrajena še z opisnim ocenjevanjem vseh parametrov vina (s profiliranjem posameznih vinskih parametrov in deskriptorji arom). Za ocenjevanje vin se uporablja poseben računalniški program. Degustatorji morajo izpolniti vse tri ocenjevalne faze. Na ocenjevanju v Ljubljani tuji vzorci v povprečju predstavljajo 70 odstotkov vzorcev, 30 odstotkov pa je domačih.

Leta 2014 obujena prireditev Vino Ljubljana združuje pod svojim imenom dva dogodka z dolgoletno tradicijo: poleg ocenjevanja vin še Vinski sejem, ki bo letos na Gospodarskem razstavišču 20. in 21. oktobra. Takrat bo tudi slavnostna podelitev priznanj  58. ocenjevanja.

Nagrajena vina z lanskega ocenjevanja

Vabimo vas, da po predhodnem dogovoru obiščete 58. mednarodno ocenjevanje vin, in sicer v petek, soboto ali nedeljo v dopoldanskem času. Prosimo, da se za obisk najavite pri Marjani Lavrič, vodji Službe za odnos
e z javnostmi na GR: 041 236 912; marjana.lavric@gr-sejem.si.


Fotografije (30.8 MB)