12. nanotehnološki dan bo srečanje s prihodnostjo - Gospodarsko razstavišče
SI
Show menu

12. nanotehnološki dan bo srečanje s prihodnostjo

Petek, 6. maja 2016, 9.00–14.00, dvorana Urška, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana, 21. 4. 2016

Dogodek sodi med izjemno dobro obiskane prireditve, kjer se srečata gospodarstvo in znanost in kjer se nove in aktualne tehnologije približajo industriji, podjetjem in tudi širši javnosti. Nanotehnološki dnevi že tradicionalno potekajo na Gospodarskem razstavišču, ki je v podporo tej veji znanosti tudi partner prireditve.

Vrhunski strokovnjaki iz uglednih inštitutov, fakultet in univerz bodo na nanotehnološkem dnevu povezali nanotehnologijo z drugimi vedami in se bodo fokusirali v aplikativnost tehnologij z velikim tehnološkim in ekonomskim potencialom. Predstavljene tehnologije favorizirajo tudi na svetovnem gospodarskem forumu (WEF) in pri OECD ter so identificirane tudi v Slovenski Strategiji pametne specializacije.

Na 12. nanotehnološkem dnevu bo predvsem govora o nanotehnoloških gradnikih naslednje generacije bionskih rok, izzivov v komunikaciji možgani – stroj, možganski vsadki, nanostrukturnih prevlekah za obdelovalna orodja, o predstavitvi principa shranjevanja toplote v nanoporoznih materialih (področje energetike) in načinih optimizacije materialov za izboljšanje gostote shranjevanja in zmogljivosti hranilnikov, ki so trenutno na tržišču, o nanomagnetnih materialih in tekočinah za medicinske aplikacije, ustvarjanju nanostruktur s pomočjo sintezne biologije, o celičnih tovarnah, uporabi terapevtskih celic, procesiranju informacij v elektronskih in celičnih sistemih, o zdravilih in prihajajoči tehnološki revoluciji. 

Strokovne teme bodo predstavili: prof. dr. Roman Jerala, Kemijski inštitut v Ljubljani, doc. dr. Miha Čekada, Institut Jožef Stefan, prof. dr. Aleš Holobar, FERI – Univerza v Mariboru, prof. dr. Nataša Zabukovec Logar, Kemijski inštitut v Ljubljani, in doc. dr. Miloš Bekovič, FERI – Univerza v Mariboru. Podrobnejši program >>

Dogodka se bodo udeležili vidni predstavniki inštitutov, ministrstev, gospodarstva, uvodni nagovor bo pripadal ministrici prof. dr. Maji Brenčič Makovec (MIZŠ) in direktorju Instituta Jožef Stefan, prof. dr. Jadranu Lenarčiču. 

12. nanotehnološki dan organizira Janez Škrlec, ustanovitelj odbora za znanost in tehnologijo pri OZS in dolgoletni član sveta za znanost in tehnologijo Republike Slovenije ob podpori sponzorjev: Skylabs, Eurel, Roto, Centra odličnosti – Nanocentra, Dobre rešitve d.o.o; in ob podpori Instituta Jožef Stefan, Kemijskega inštituta v Ljubljani, FERI-Univerze v Mariboru, FE-Univerze v Ljubljani, Univerze v Novi Gorici, Univerze v Mariboru, Centra odličnosti Namaste, GR v Ljubljani, MIZŠ, MGRT in drugi. 

Medijski partnerji dogodka so: IRT 3000, Finance, Kvadrati in Ventil.

Udeležba na 12. Nanotehnološkem dnevu je brezplačna, obvezna pa je predhodna prijava najkasneje do 25. aprila 2016.

Vabljeni, da se za več informacij obrnete na organizatorja dogodka:

Janez Škrlec, RRD
E: janez.skrlec@siol.net
GSM: 040 309 380