Razstava 1001 izum odprta le še do 23. avgusta - Gospodarsko razstavišče
SI
Show menu

Razstava 1001 izum odprta le še do 23. avgusta

10. 8. 2015
Spoštovani,
 
obveščamo vas, da zaradi prevelike prostorske stiske ob gostovanju kar dveh mednarodnih kongresov na Gospodarskem razstavišču v mesecu avgustu zapiramo svetovno razstavo 1001 izum že 23. avgusta, in ne konec septembra, kot smo napovedali.
 
Hkrati vabimo predstavnike medijev, pa tudi najširšo javnost na predavanje
 
Prof. Alan GUTH: Je naše vesolje le eno od vzporednih vesolj?
Četrtek, 20. 8. 2015, ob 19.30 uri, Marmorna dvorana

V okviru 27. Mednarodnega simpozija o interakcijah leptonov in fotonov pri visokih energijah – Lepton Photon, ki bo na Gospodarskem razstavišču od 17. do 22. avgusta, prihaja v Ljubljano prof. Alan Guth (MIT), ameriški teoretski fizik in kozmolog, znan po teoriji kozmološke inflacije.
 
V javnem poljudnem predavanju "Inflationary Cosmology: Is Our Universe Part of a Multiverse?"  (Je naše vesolje le eno od vzporednih vesolj?), ki je namenjeno širši javnosti, bo predstavil delovanje inflacije v zgodnjem Vesolju in utemeljil svoje prepričanje, zakaj moramo resno jemati možnost, da živimo v enem od vzporednih vesolj.

Večina inflacijskih modelov predvideva, da naše Vesolje ni edinstveno, temveč le eno od morda neskončno vzporednih vesolj, ki ležijo izven dela Vesolja, ki ga lahko opazujemo. Kozmološka inflacija nam verodostojno razloži mnoge opažene lastnosti Vesolja, kar vključuje njegovo enakost v vseh smereh, porazdelitev mase v njem in vzorce grebenčkov, ki jih opazimo v kozmičnem prasevanju.

Vabljeni! Vstop je prost!
 
Obiskovalce predavanja  pred  samim predavanjem vabimo tudi na ogled razstave 1001 izum, ki med drugim v posebnem sklopu govori o odkritjih, povezanih z vesoljem,  v času razcveta zlate dobe islamske civilizacije od 7. in 16. stoletja. Še posebej opozarjamo na vodenje po razstavi ob 17.00 uri, hkrasti pa sporočamo, da bo razstava odprta le šedo 23. avgusta, in ne do konca septembra, kot smo napovedali.
 
Za obiskovalce razstave je parkiranje brezplačno tudi v času predavanja.

Za vašo medijsko pozornost se vam v naprej lepo zahvaljujemo in vas lepo pozdravljamo. 

Marjana Lavrič
Vodja službe za odnos z javnostmi
Gospodarsko razstavišče

041 236 912, marjana.lavric@gr-sejem.si