Razstava 1001 izum v Ljubljani še do 2. julija - Gospodarsko razstavišče
SI
Show menu

Razstava 1001 izum v Ljubljani še do 2. julija

10. 6. 2015
Še ena odmevna in večkrat nagrajena interaktivna svetovna razstava, ki jo v Ljubljani gosti Gospodarsko razstavišče, se izteka. Razstava 1001 izum je odprta še do 2. julija. Obiskovalce vabi vse dni v tednu od 9.00 do 20.00 ure. Od ponedeljka do petka je ob 18.00 uri na voljo brezplačno vodenje za odrasle, ob sobotah in nedeljah ob 11.00 in 15.00 uri pa za otroke. Na razstavi je prisoten kustos, ki odgovarja na vprašanja in dodatno pojasnjuje izume in odkritja zlate dobe islamske civilizacije. O tej za zahodno civilizacijo tako prezrti dobi, ki se je v medkulturnem dialogu strpnosti in tvornega sodelovanja od 7. do 16. stoletja raztezala od Španije do Kitajske, ter njenih vplivih, govori tudi spremljevalni program razstave. Predavanja so za obiskovalce razstave brezplačna.

Odkritja in izumi tega obdobja, med katerimi so tudi takšni, ki jih širša javnost sploh še ne pozna, je pustila trajen pečat na življenje dandanes – v naših domovih, šolah, mestih, bolnišnicah, načinu trgovanja in razumevanju sveta ter vesolja.

Razstava kaže, kako so ideje, ki so se razvile v t.i. zlati dobi odkritij, vplivale na naš sedanji način življenja. Predstavi pa nam tudi številne učenjake, inženirje in znanstvenike mnogih različnih veroizpovedi, ki so živeli in delali v zlati dobi islamske civilizacije.

Več o razstavi kliknite TUKAJ

Spremljevalni program razstave

Četrtek, 11. junij ob 17.30
ISLAMSKo-orientalna arhitekturna dediščina v evropi

Predavatelj: mag. znanosti, urbanistka in prostorska planerka Sabina Mujkić
Vstopnina: brezplačno za obiskovalce razstave
Opis: Orient v Evropi, »Vzhod« na Zahodu. Prepletenost Vzhoda in Zahoda. Preplet/stik islamske z zahodno civilizacijo. Več kot 1200 let neposrednega vpliva islamske civilizacije na evropska mesta. Prispevek islamske civilizacije k bogati kulturni dediščini Evrope v dveh značilnih razvojnih obdobjih: v obdobju islamskega kalifata v Andaluziji, na Siciliji … v obdobju Osmanskega cesarstva predvsem na Balkanu ter v drugih delih Evrope. Predavanja vodijo od Cordobe, Granade, Sicilije ter skozi balkanska mesta do Istanbula in prikazujejo najbolj tipične elemente orientalskih vplivov, ki so v evropskih mestih prisotni danes. Evropski objekti islamske arhitekture na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Vplivi islamske filozofije in kulture življenja na mesta v poeziji, literarnih besedilih in v izvirni bosensko-hercegovski sevdalinki, kjer so opevane tudi arhitekturne forme in urbane strukture tega vpliva. Razumevanje »vakufa« kot temelja orientalskega mesta v Evropi, ki je vplival na oblikovanje kulturnega, izobraževalnega, verskega, administrativnega in gospodarskega središča in ki je pogosto nastal iz dobrotništva, njegov izvor pa je zapisan neposredno v Koranu.

Ciljna skupina: mladostniki, odrasli in strokovna javnost
Ponedeljek, 15. junij ob 19.00
Predstavitev tradicionalnih arabskih plesov

Organizator: Zavod Abraham in Arabska folklorna skupina Rozana 
Vstopnina: brezplačno za obiskovalce razstave
Opis: Zavod Abraham in Arabska folklorna skupina Rozana vabita na predstavitev tradicionalnih arabskih plesov. Namen dogodka je s kulturno dejavnostjo in  umetnostjo spodbuditi medkulturno zavest in prijateljstvo med arabsko in slovensko skupnostjo v Sloveniji.

Ciljna skupina: mladostniki in odrasli
Sreda, 17. junij ob 17.30
Pesništvo sufijev – islamskih mistikov

Predavatelj: pesnica in prevajalka Barbara Hočevar Balon
Vstopnina: brezplačno za obiskovalce razstave
Opis: Pesnica in diplomirana prevajalka gospa Barbara Hočevar Balon bo v svojem predavanju predstavila termin "sufi", življenje in delo sufijev ter njihovo vlogo v zgodovini in danes.

Ciljna skupina: odrasli in strokovna javnost
Sreda, 24. junij ob 17.30
ISLAMSKA kaligrafija in arabeske

Predavatelj: mag. znanosti, urbanistka in prostorska planerka Sabina Mujkić
Vstopnina: brezplačno za obiskovalce razstave
Opis: Kaligrafska ornamentika, ki skoraj vedno predstavlja verze iz Korana, in njena pomembnost. Obstaja v vseh velikostih in načinih umetniškega izražanja; enotnost, usklajenost, raznolikost, neskončnost, barvitost in geometrija arabesk predstavljajo univerzalnost islamske umetnosti. 
Kaligrafija, umetniški način zapisovanja v arabskem jeziku, kasneje v perzijskem in osmanskoturškem, se kot umetniška oblika, ki ima poleg dekorativne tudi posebno sporočilno vrednost, pojavlja na objektih, kot so džamije, medrése, na nagrobnih spomenikih in v številnih drugih oblikah in materialih. 
Arabeska, značilna islamska oblika stilizacije z geometrijsko, rastlinsko, kaligrafsko ter tudi figuralno ornamentiko. Prisotna je v arhitekturi, pa tudi v vrezanem ali poslikanem okrasju na keramiki, steklu, kovini, zlasti pa v iluminaciji. Na predavanjih bo predstavljen pojav kaligrafije in arabesk, pa tudi miniaturnega slikarstva, upodobljenega v številnih različnih formah, geometrijskih oblikah in barvah. Poudarek bo tudi na prisotnosti islamske umetnosti v evropskem prostoru.

Ciljna skupina: mladostniki, odrasli in strokovna javnost 
HAPPY MONDAY - znižana vstopnica 8,5 EUR/oseboCena vstopnice velja za nakup in vstop v ponedeljek, in ne velja za darilne vstopnice.

Gl. še druge ugodnosti

Za dostop do foto galerije kliknite TUKAJ.


Za vašo medijsko pozornost oziroma najave spremljevalnega programa razstave se vam v naprej lepo zahvaljujemo.


Marjana Lavrič
Vodja službe za odnose z javnostmi
041 236 912
marjana.lavric@gr-sejem.si  

www.1001izum.si