Natanko čez teden dni na Gradu ponovno Vino Ljubljana - Gospodarsko razstavišče
SI
Show menu

Natanko čez teden dni na Gradu ponovno Vino Ljubljana

22. 5. 2015
Gospodarsko razstavišče od petka, 29., do nedelje, 31. maja, na Ljubljanskem gradu organizira 57. Mednarodno ocenjevanje vin Vino Ljubljana. 

40 degustatorjev iz 11 držav bo na njem pod vodstvom predsednika Iztoka Klenarja ocenjevalo prek 320 vinskih vzorcev iz 21 držav, med njimi iz daljne Japonske, Urugvaja, Nove Zelandije, Argentine idr. 

Vino Ljubljana že tradicionalno podeljuje odličja za svetovne šampione, slovenskega šampiona, prvake vinorodnega okoliša, slovenske prvake sorte, trofeje Vinofed, Tsukamoto, Akos Asvany, zmagovalca slovenskih vinskih posebnosti ter velike zlate medalje. 

Častni pokrovitelj prireditve Vino Ljubljana 2015  je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Vlade RS, ostali partnerji pa so Turizem Ljubljana, Ljubljanski grad ter Hotel Plaza.

Mednarodno ocenjevanje vin Vino Ljubljana sodi med deset najelitnejših ocenjevanj na svetu. Že od vsega začetka poteka pod strokovnim pokroviteljstvom najpomembnejših svetovnih organizacij, odgovornih za senzorično analizo vin. To so:OIV – Mednarodna organizacija za trto in vino iz Pariza, Francija (od leta 1955), UIE – Mednarodna zveza enologov iz Pariza, Francija (od leta 1980) ter VINOFED – Svetovna  federacija vinskih ocenjevanj (od leta 1994, od njene ustanovitve; ljubljansko ocenjevanje je dobilo celo prvo predsedstvo te organizacije za tri leta in stalno članstvo).

Vino Ljubljana poteka po pravilih OIV, zagotovljena je popolna anonimnost posameznih vzorcev, ocenjujejo jih svetovno priznani degustatorji, je pa tudi tehnično izredno moderno. Vina se ocenjujejo po 100-točkovni metodi, ki jo predlagata OIV in Mednarodna zveza enologov (UIŒ). Točkovna metoda je nadgrajena še z opisnim ocenjevanjem vseh parametrov vina (s profiliranjem posameznih vinskih parametrov in deskriptorji arom). Za ocenjevanje vin se uporablja poseben računalniški program. Degustatorji morajo izpolniti vse tri ocenjevalne faze. Na ocenjevanju v Ljubljani tuji vzorci v povprečju predstavljajo 70 odstotkov vzorcev, 30 odstotkov pa je domačih.

Prireditev Vino Ljubljana poteka od leta 1955 in velja za najstarejše mednarodno ocenjevanje vin na svetu. Naj spomnimo, da je Ljubljana kot mesto trte in vina že od srednjega veka zelo pomembno vinsko trgovsko mesto. Že leta 1811 je bila v Ljubljani pokušina ilirskih vin, prva razstava vina pa na Ljubljanskem velesejmu v okviru razstave Ljubljana v jeseni leta 1926. Predhodnica sedanje prireditve, prva jugoslovanska razstava vin, je potekala leta 1954. Leta 1976 je bila v Ljubljani generalna skupščina OIV, mednarodno ocenjevanje pa je prvič potekalo po njegovih pravilih. 

Lani ponovno obujena prireditev Vino Ljubljana združuje pod svojim imenom dva dogodka z dolgoletno tradicijo: poleg ocenjevanja vin še Vinski sejem, ki bo letos na Gospodarskem razstavišču od 15. do 17. oktobra. Takrat bo tudi slavnostna podelitev priznanj  57. ocenjevanja.

Vabimo vas, da po predhodnem dogovoru obiščete 57. mednarodno ocenjevanje vin, in sicer v petek, soboto ali nedeljo v dopoldanskem času. Prosimo, da se za obisk  najavite pri Marjani Lavrič, vodji Službe za odnose z javnostmi na GR: 041 236 912; marjana.lavric@gr-sejem.si