Od petka do nedelje 57. mednarodno ocenjevanje vin - Gospodarsko razstavišče
SI
Show menu

Od petka do nedelje 57. mednarodno ocenjevanje vin

27. 5. 2015
Ta konec tedna bo v Ljubljani, mestu trte in vina, ponovno Vino Ljubljana, najstarejše ocenjevanje vin na svetu. Od petka, 29., do nedelje, 31. maja,  bo na Ljubljanskem gradu prek 340 vzorcev iz 21 držav, med drugim iz daljnih Japonske, Urugvaja, Nove Zelandije, Argentine idr., ocenjevalo 40 degustatorjev iz 11 držav. Tuji vzorci v povprečju predstavljajo 70 odstotkov vzorcev, 30 odstotkov pa je domačih. Predsednik 57. Mednarodnega ocenjevanja vin, ki poteka v organizaciji Gospodarskega razstavišča, je Iztok Klenar.
 
Mednarodno ocenjevanje vin bo oktobra (15.-17.) dopolnil še Vinski sejem, s katerim bo zaživelo mesto s slavnostnim odpiranjem soda, prešernimi vinskimi potmi ter pestrim programom na Gospodarskem razstavišču. 
 
Nagrade in priznanja 57. Mednarodnega ocenjevanja bodo podeljeni na predvečer Vinskega sejma, tj. 14. oktobra, v ljubljanski Mestni hiši.

 
»S ponosom ugotavljam,« tako Klenar, ki je bil na čelu tudi lanskega, po nekajletnem premoru znova obujenega Vina Ljubljana, »da je tudi letos ponovno izkazan velik interes med proizvajalci vin doma in v tujini, da sodelujejo na tem prestižnem in predvsem visoko strokovnem ocenjevanju, kar je svojevrsten uspeh v teh nekoliko drugačnih časih. To je jasno sporočilo in dokaz, da ostaja Vino Ljubljana prestižno vinsko ocenjevanje za domače in tuje proizvajalce vin, še več, da se ponovno izrisuje na mednarodnem zemljevidu kot stičišče kakovosti in strokovnosti.«

Vzorce, ki bodo prejeli odličja za svetovne šampione, slovenskega šampiona, prvake vinorodnega okoliša, slovenske prvake sorte, trofeje Vinofed, Tsukamoto, Akos Asvany, zmagovalca slovenskih vinskih posebnosti ter velike zlate medalje, bodo izbirale štiri strokovne komisije s predsedniki, to so Friderik Vodopivec, Janez Istenič, Marin Berovič in Mitja Kocjančič.
 
Vsi svetovni šampioni lanskega ocenjevanja, ki jih je 40 degustatorjev iz 11 držav izbralo med 311 vzorci iz 19 držav, se vračajo na Ljubljanski grad tudi letos.

Weingut Scheiblhofer: “Pred 30 leti je bilo za vinarska podjetja v Avstriji ocenjevanje vin – Vino Ljubljana  najpomembnejše mednarodno ocenjevanje vin … Vinska klet Scheiblhofer se je že tedaj redno udeleževala ocenjevanja v Ljubljani. Dandanes je po svetu veliko mednarodnih vinskih ocenjevanj. Kljub temu da je Vino Ljubljana medtem izgubilo pomen, s katerim se je ponašalo pred 30 leti, je še vedno eno izmed najbolj prepoznavnih  in uglednih vinskih ocenjevanj, še zlasti zaradi svoje visoke profesionalne ravni. Prav zato prihajamo na Vino Ljubljana tudi letos.«


»Medalje mednarodnega ocenjevanja  – Vino Ljubljana mi veliko pomeni, saj je svetovnega pomena, je najstarejše ocenjevanje, ima veliko veljavo tudi v slovenskem prostoru. Priznanja na takšnih ocenjevanjih gradijo blagovno znamko, predstavljajo  veliko priznanje za družino, celoten kraj …  Mi imamo velik nabor različnih vin, tudi na ocenjevanje damo vedno več različnih vzorcev, nagrajena so različna vina, in tudi to je pomembno za rast blagovne znamke in njeno prepoznavnost,« pravi Jožef Prus.
 
»Vsaka nagrada in medalja pomeni vinogradniku in vinarju potrditev za njegovo delo. Trud vlaga pri nas v penine cela družina. Zlata medalja in šampion, ki smo ga prejeli na najstarejšem ocenjevanju vin na svetu leta 2014, pa je za Posestvo Silveri krona preciznosti in trdega dela v vinogradu in v vseh fazah negovanja  - od mošta, baze za penino pa vse do penine same,« razmišlja Boris Gašparin. »Ljubljansko ocenjevanje vin je zame izziv in ponos. Ob lanski ponovni oživitvi iskreno čestitam vodstvu in vsem sodelavcem z željo, da bi sejem in ocenjevanje rasla in rasla. Potomci nam bodo hvaležni.«
 
Mednarodno ocenjevanje vin Vino Ljubljana sodi med deset najelitnejših ocenjevanj na svetu. Že od vsega začetka poteka pod strokovnim pokroviteljstvom najpomembnejših svetovnih organizacij, odgovornih za senzorično analizo vin. To so:OIV – Mednarodna organizacija za trto in vino iz Pariza, Francija (od leta 1955), UIE – Mednarodna zveza enologov iz Pariza, Francija (od leta 1980) ter VINOFED – Svetovna  federacija vinskih ocenjevanj (od leta 1994, od njene ustanovitve; ljubljansko ocenjevanje je dobilo celo prvo predsedstvo te organizacije za tri leta in stalno članstvo).
 
Vabimo vas, da po predhodnem dogovoru obiščete 57. mednarodno ocenjevanje vin, in sicer v petek, soboto ali nedeljo v dopoldanskem času. Prosimo, da se za obisk  najavite pri Marjani Lavrič, vodji Službe za odnose z javnostmi na GR: 041 236 912; marjana.lavric@gr-sejem.si

Rezultate ocenjevanja vam bomo sporočili v ponedeljek, 1. junija.