Novinarska konferenca - razstava 1001 izum, 2. april, ob 12.00 uri, Steklena dvorana, GR - Gospodarsko razstavišče
SI
Show menu

Novinarska konferenca - razstava 1001 izum, 2. april, ob 12.00 uri, Steklena dvorana, GR

1. 4. 2015
Spoštovani predstavniki medijev, vljudno vas vabimo na

Novinarska konferenca z vodenim ogledom razstave 
Četrtek, 2. aprila, ob 12.00 uri
Steklena dvorana GR

Govorci:


Predstavitev zlate dobe islamske civilizacije – doc. dr. Primož Šterbenc, strokovnjak za mednarodne odnose insociolog religije, raziskovalec na  Fakulteti za management Univerze na Primorskem

Mednarodno leto svetlobe – Marjutka Hafner, generalna sekretarka Slovenske nacionalne komisije za UNESCO

Promocijski film 1001 izum

O sami razstavi (nastanek, koncept, pomen idr.) – Ahmed Salim, direktor 1001 Inventions 

Razstava na GR, spremljevalni program – Špela Terpin, vodja razstave, direktorica trženja, Gospodarsko razstavišče

Predstavnikom medijev bo zgodovinski oris dobe in njen pomen za razvoj svetovne civilizacije predstavil doc. dr. Primož Šterbenc. Marjutka Hafner, generalna sekretarka Slovenske nacionalne komisije za UNESCO, bo predstavila pomen Mednarodnega leta svetlobe, ki letos poteka na pobudo Združenih narodov in katerega partner je tudi 1001 Inventions, saj je v ospredju Mednarodnega leta svetlobe tudi znanstvenik ibn Al Haitam, ki velja z svojimi razlagami o svetlobi in vidu za očeta optike. Njegovo delo in odkritja med drugimi odkritji in izumi osvetljuje tudi razstava 1001 izum. Več o sami razstavi pa bo povedal Ahmed Salim, direktor 1001 Inventions, ki bo navzoče popeljal na vodeni ogled razstave.  Spremljevalni program in razstavo na Gospodarskem razstavišču pa bo v imenu organizatorja predstavila Špela Terpin, vodja razstave in direktorica trženja na Gospodarskem razstavišču.

Dr. Primož Šterbenc je diplomiral in magistriral iz mednarodnih odnosov ter doktoriral iz sociologije religij. Deluje kot docent na Fakulteti za management Univerze na Primorskem. Raziskovalno se ukvarja z islamom, zgodovino muslimanskega sveta, politično-varnostnim položajem na Bližnjem vzhodu (vključno s sunitsko-šiitskimi odnosi), izraelsko-palestinskim konfliktom, odnosi med Zahodom in muslimanskim svetom, ter strateško-varnostnim položajem v Evraziji. Raziskovalno sodeluje s Transeuropean Policy Studies Association (TEPSA) in European Council on Foreign Relations (ECFR). Napisal je znanstveni monografiji "Šiiti: Geneza, doktrina in zgodovina odnosov s suniti" (2005) ter "Zahod in muslimanski svet: Akcije in reakcije" (2011), poleg tega pa večje število znanstvenih in strokovnihčlankov.

Prosimo vas, da svojo udeležbo na novinarski konferenci potrdite, tako da obvezno izpolnete akreditacijski obrazec.

Več o razstavi 1001 izum si lahko preberete v Sporočilu za javnost.
Dostop do foto arhiva razstave 1001 izum

V naprej se vam zahvaljujemo za vašo medijsko pozornost in se veselimo sodelovanja z vami.


Marjana Lavrič
Vodja službe za odnos z javnostmi
Gospodarsko razstavišče

041 236 912, marjana.lavric@gr-sejem.si