Konec tedna v znamenju Vina Ljubljana - Gospodarsko razstavišče
SI
Show menu

Konec tedna v znamenju Vina Ljubljana

23. 6. 2014

Gospodarsko razstavišče od petka, 27., do nedelje, 29. junija, na Ljubljanskem gradu organizira 56. Mednarodno ocenjevanje vin Vino Ljubljana. Obujena prireditev Vino Ljubljana sicer združuje pod svojim imenom dva dogodka z dolgoletno tradicijo: poleg ocenjevanja vin še Vinski sejem, ki bo svojih 50 let obeležil na Gospodarskem razstavišču od 4. do 6. septembra. Organizatorji napovedujejo, da bodo poseben poudarek na sejmu namenili ozaveščanju mladih o kulturi pitja vina, spremljevalni program pa bo med drugim popestrilo tekmovanje znanih slovenskih osebnosti v poznavanju vin in kulinarike, atraktivni kuharski šovi, predstavile se bodo partnerice uspešnih slovenskih vinarjev idr.

Na 56. Mednarodnem ocenjevanju vin Vino Ljubljana bo od petka do nedelje 40 degustatorjev iz 11 držav ocenjevalo skoraj 300 vinskih vzorcev iz 19 držav, nekatera prihajajo iz daljne Japonske, Indije, Urugvaja idr. Vino Ljubljana že tradicionalno podeljuje odličja za svetovne šampione, slovenskega šampiona, prvake vinorodnega okoliša, slovenske prvake sorte, trofeje Vinofed, Tsukamoto, Akos Asvany, zmagovalca slovenskih vinskih posebnosti ter velike zlate medalje. Rezultati 56. Mednarodnega ocenjevanja vin bodo znani v nedeljo, 29. junija popoldne. Slovesna podelitev za nagrajene vzorce vin z razglasitvijo in nagradami za zmagovalce z medaljami in diplomami pa bo na odprtju Vinskega sejma, 3. septembra 2014 na Gospodarskem razstavišču. Vina z najvišjimi odličji bo mogoče kupiti na posebej označenih prodajnih policah v trgovinah Tuš.

Kot je poudaril mag. Iztok Bricl, direktor Gospodarskega razstavišča, so prepričani, da Slovenija potrebuje Vino Ljubljana za ponovni prodor med pomembne svetovne vinogradniško-vinarske države. Tudi zato bo Ljubljana v času vinskega sejma zaživela z Ljubljansko vinsko potjo in drugimi dogodki v središču mesta.

Mednarodno ocenjevanje vin Vino Ljubljana, zadnje se je na Gospodarskem razstavišču odvilo leta 2009, sodi med deset najelitnejših ocenjevanj na svetu. Že od vsega začetka poteka pod strokovnim pokroviteljstvom najpomembnejših svetovnih organizacij, odgovornih za senzorično analizo vin. To sta: OIV – Mednarodna organizacija za trto in vino iz Pariza, Francija (od leta 1955) ter UIE – Mednarodna zveza enologov iz Pariza, Francija (od leta 1980). Častni pokrovitelj prireditve Vino Ljubljana 2014  je Ministrstvo za kmetijstvo in okolje Vlade RS, ostali partnerji pa so Turizem Ljubljana, Ljubljanski grad, trgovina Tuš in Turizem v zidanicah.

"V dneh ocenjevanja sta glavni igralec vino in ocenjevalec. 40 degustatorjev iz 11 držav ocenjuje skoraj 300 vinskih vzorcev iz 19 držav. Naša naloga je, da se temeljito posvetimo kakovosti vina, vsem parametrom, ki ga okarakterizirajo. Pri svojem delu bomo vina vestno ocenili, opisali in nagradili. Pred nami je zahtevno delo z izborom svetovnih šampionov v finalu," tako Iztok Klenar, predsednik 56. Mednarodnega ocenjevanja vin.

Vino Ljubljana poteka po pravilih OIV, zagotovljena je popolna anonimnost posameznih vzorcev, ocenjujejo jih svetovno priznani degustatorji, je pa tudi tehnično izredno moderno. Vina se ocenjujejo po 100-točkovni metodi, ki jo predlagata OIV in Mednarodna zveza enologov (UIŒ). Točkovna metoda je nadgrajena še z opisnim ocenjevanjem vseh parametrov vina (s profiliranjem posameznih vinskih parametrov in deskriptorji arom). Za ocenjevanje vin se uporablja poseben računalniški program. Degustatorji morajo izpolniti vse tri ocenjevalne faze. Na ocenjevanju v Ljubljani tuji vzorci v povprečju predstavljajo 70 odstotkov vzorcev, 30 odstotkov pa je domačih.

Prireditev Vino Ljubljana poteka od leta 1955 in velja za najstarejše mednarodno ocenjevanje vin na svetu. Naj spomnimo, da je Ljubljana kot mesto trte in vina že od srednjega veka zelo pomembno vinsko trgovsko mesto. Že leta 1811 je bila v Ljubljani pokušina ilirskih vin, prva razstava vina pa na Ljubljanskem velesejmu v okviru razstave Ljubljana v jeseni leta 1926. Predhodnica sedanje prireditve, prva jugoslovanska razstava vin, je potekala leta 1954. Leta 1976 je bila v Ljubljani generalna skupščina OIV, mednarodno ocenjevanje pa je prvič potekalo po njegovih pravilih.

Prireditev je za javnost zaprta, predstavnike medijev pa vabimo, da po predhodnem dogovoru obiščete 56. mednarodno ocenjevanje vin, in sicer v petek, soboto ali nedeljo v dopoldanskem času.

Prosimo, da se za obisk  najavite pri Marjani Lavrič, vodji Službe za odnose z javnostmi na GR: 041 236 912; marjana.lavric@gr-sejem.si