Vino Ljubljana - sporočilo za javnost - Gospodarsko razstavišče
SI
Show menu

Vino Ljubljana - sporočilo za javnost

22. 5. 2014
Ekipa Gospodarskega razstavišča s partnerji je na današnji novinarski konferenci podrobneje predstavila vsebine obujene prireditve Vino Ljubljana, ki pod to blagovno znamko združuje dva dogodka, posvečena vinu in kulturi pitja vina:

• Vino Ljubljana – 56. mednarodno ocenjevanje vin (27. 6.–29. 6. 2014)
• Vino Ljubljana – 50. mednarodni vinski sejem (4. 9.–6. 9. 2014)

Letos bo mednarodno ocenjevanje vin, na katerem pričakujejo vinarje s prek 400 vzorci iz 15 držav, potekalo na Ljubljanskem gradu, odprtje vinskega sejma z razglasitvijo najvišjih odličij mednarodnega ocenjevanja pa načrtujejo v Slovenski filharmoniji, tako kot je bilo leta 1955 na prvem mednarodnem ocenjevanju vin, ki slovi kot najstarejše na svetu. Prireditev nastaja v partnerstvu s Turizmom Ljubljana, saj se slovenska prestolnica že od leta 1987 ponaša z nazivom Mesto trte in vina, s Turizmom v zidanicah ter trgovske verige Tuš, ki bo poskrbel za promocijo in dostopnost nagrajenih vin za najširšo javnost. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje Vlade RS je njen častni pokrovitelj, glavna pokrovitelja 56. Mednarodnega ocenjevanja pa sta OIV – mednarodna organizacija za trto in vino ter UIOE, Mednarodna zveza enologov.

Ljubljansko mednarodno ocenjevanje vin Vino Ljubljana
predstavlja najstarejše mednarodno ocenjevanje v Evropski uniji in na svetu. Za prvo moderno mednarodno ocenjevanje vin štejemo leto 1955, ko je ljubljansko ocenjevanje dobilo tudi pokroviteljstvo Mednarodne organizacije za trto in vino (OIV), ki ga je obdržalo vse do danes. Sčasoma je Vino Ljubljana, razvoj prireditve je orisal Borut Jerše, član organizacijskega odbora prireditve, postalo referenčno ocenjevanje svetovnih organizacij, odgovornih za senzorično analizo vin – OIV, UIOE , in bilo vselej vzor vsem ostalim razvijajočim se ocenjevanjem na svetu. Iztok Klenar, predsednik letošnjega ocenjevanja, je predstavil delo mednarodnih komisij in potek ocenjevanja, ki ga zaznamujejo najvišja strokovna raven, dosledno strogo spoštovanje mednarodnih pravil, po katerem tudi slovi ljubljansko ocenjevanje po vsem svetu.

Letos bo ocenjevanje potekalo na Ljubljanskem gradu, kar bo dalo prireditvi še poseben pečat. Matjaž Kovačič, vodja prireditve Vino Ljubljana, na podlagi dosedanjih prijav napoveduje udeležbo vinarjev s prek 400 vzorci iz 15 držav. Poleg  medalj bomo podelili še  naslednja posebna priznanja: svetovni šampion, trofejo Tsukamoto, diplomo Akos Asvany, prvak države, slovenski šampion, prvak vinorodnega okoliša, slovenski prvak sorte ter zmagovalec slovenskih vinskih posebnosti.

Vino Ljubljana – mednarodni vinski sejem
je ena najstarejših sejemskih prireditev v Sloveniji. Prvi sejem je bil leta 1954 v Ljubljani. Sejem je živel, se razvijal, odzival na razmere v vinogradništvu in vinarstvu, doživljal blesteče trenutke ter ponesel ime Ljubljane in Slovenije v tujino. Preživel je 49 let in je zagotovo med najstarejšimi vinskimi sejmi tudi v Evropi in svetu. Kot je poudaril direktor Gospodarskega razstavišča, mag. Iztok Bricl, so prepričani, da Slovenija potrebuje vinski sejem za ponovni prodor med pomembne svetovne vinogradniško vinarske države. Vinske sejme imajo tako rekoč vse evropske vinogradniško vinarske države. Vinski sejem, skupaj z vodilnim svetovnim ocenjevanjem vin, odličnimi slovenskimi vini in stoletno tradicijo vinske trgovine v Ljubljani, je prestolnici prinesel že leta 1987 tudi laskavi naziv Mesto trte in vina. Ljubljana bo v času sejma zaživela v znamenju vina. Mag. Petra Stušek, v.d. direktorice Turizem Ljubljana, je povedala, da Turizem Ljubljana skupaj z gostinci obuja Ljubljansko vinsko pot, vinarji se bodo lahko z gostinci dogovorili o posebni ponudbi svojih vin.

Osnovni elementi sejma so vino, kulinarika in gastronomija, gostinstvo in turizem ter kultura. Kot je poudaril Matjaž Kovačič, vodja prireditve, se na Gospodarskem razstavišču zavedajo, da mora biti sejem, če želi biti uspešen, pripravljen v tesnem sodelovanju predvsem s slovenskimi vinogradniki in vinarji. Skupaj z njimi želijo oblikovati takšno vsebino sejma, ki bo izpolnjevala njihova pričakovanja ter zadostila interese in želje vseh kategorij obiskovalcev, katerim je prireditev namenjena. Namenjen je tako splošni kot poslovni javnosti.

Poseben poudarek namenjajo ozaveščanju mladih glede kulture pitja vina.
Sejem ima hkrati razstavno-promocijski in prodajni značaj. Obiskovalci lahko vsa vina pokušajo in tudi kupijo. Posebna prodajna mesta nagrajenih slovenskih vin bo mogoče kupiti na policah trgovine TUŠ v času od septembra 2014 do februarja 2015.

ZABAVNI PROGRAM za obiskovalce je predstavila Tjaša Marinko, ki v ekipi načrtuje Vino Ljubljana spremljevalni program vinskega sejma:

MLADI &VINO
S projektom želijo ozaveščati mladino o posledicah  zlorab alkohola, naj mladi vedo, kaj pijejo in se znajo zabavati tudi ob enem kozarcu vina oz. zmernem pitju. Naj se seznanijo, da se ob vinu vedno uživa tudi voda, hkrati pa jim vzbuditi zanimanje za vino v povezavi s hrano -  kulinariko; mlade želijo pritegniti k spoznavanju novih dimenzij v razumevanju vloge vina kot občasnega sestavnega dela uravnotežene prehrane. Projektu so se pridružile tudi nekatere študentske organizacije (ŠOU, klub Š.E.F., Collegium idr.).

ZVEZDE & VINO
Tekmovanje znanih slovenskih osebnosti v poznavanju vin in kulinarike pred strokovno žirijo. Tekmovanje bo poučno tudi za javnost, ki bo na zabaven način spoznavala vinsko kulturo.


ŽENSKE & VINO
Predstavile se bodo partnerice uspešnih slovenskih vinarjev in obiskovalcem zaupale njihovo najljubšo kombinacijo hrane in vina. Zaupale jim bodo tudi resnejšo plat  vinogradništva, ki  velja za garaški posel in običajno zahteva delo cele družine.

KONCERT OB 20-LETNICI ANSAMBLA VESELE ŠTAJERKE

KULINARIKA & VINO
V sodelovanju s Festivalom okusov bo na sejmu prisotnih nekaj vrhunskih chefov, del programa pa bodo tudi atraktivni kuharski šovi.

Več: www.vinoljubljana.si