Na sejem v Ljubljano! - Gospodarsko razstavišče
SI
Show menu

Na sejem v Ljubljano!

11. 4. 2013
3. Ljubljanski obrtno-podjetniški sejem – LOS 2013

(17.–20. 4. 2013)


Predstavitev slovenske obrti in podjetništva – Na Forumu obrti in podjetništva o ukrepih za ponovni zagon malega gospodarstva – Številna brezplačna poslovna svetovanja – Sejemski popusti

Ljubljana, 10. april 2013 – od 17. do 20. aprila se bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani odvil že tretji Ljubljanski obrtno-podjetniški sejem (LOS 2013), ki ga prirejata Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) in Gospodarsko razstavišče (GR). Osrednji obsejemski dogodek bo tudi letos Forum obrti in podjetništva, na katerem bo OZS predstavnike Vlade RS in javnost seznanila z aktualnimi razmerami in zahtevami slovenske obrti in podjetništva, katerih cilj je ponovni zagon malega gospodarstva. V štirih sejemskih dneh se bo predstavilo več kot 400 razstavljavcev, med katerimi bodo tudi slovenski mojstri, ki s svojimi izdelki dokazujejo, da genialnost ne odlikuje zgolj Leonarda da Vincija. Obiskovalci sejma bodo deležni številnih brezplačnih poslovnih svetovanj, sejemskih popustov, spoznali bodo obrtne poklice ter okusili slovenske kulinarične specialitete.  

Razstavni program je razdeljen po različnih razstavnih sklopih, od poslovnih storitev, opreme ter podpore za podjetnike in obrtnike do ureditve poslovnih objektov, varčevanja z energijo, avtomatizacije, robotike in mehatronike, logistike in embalaže, živilskega in gostinskega programa, lepote, nege in prostega časa.


Ulica obrti

Obrtna ulica je organizirana po načelu »vse na enem mestu«, saj lahko na njej opazujete tradicionalne in sodobne obrtne poklice, se seznanite z vključitvijo dijakov v proces praktičnega usposabljanja z delom, pridobite informacije srednjih šol in Centra RS za poklicno izobraževanje ter strokovno podporo obrtno-podjetniškega zborničnega sistema. V Sloveniji se že več let soočamo s pomanjkanjem zanimanja otrok za izobraževanje na srednji poklicni ravni, čeprav so potrebe po strokovno izobraženih kadrih vse večje. Promocija obrtnih poklicev pa je v času gospodarske krize še toliko bolj pomembna, saj prav ti poklici mladim omogočajo hitro zaposlitev in zagotovitev eksistence. Ulica obrti je zanimiva zlasti za mlade, saj lahko prav na Ulici obrti odkrijejo svoj sanjski poklic: avtoserviser, avtokaroserist, mizar, instalater strojnih instalacij, optik, slikopleskar, gastronom hotelir (kuhar in natakar), pek, slaščičar, lončar, čevljar, urar in zlatar.


Vrhunski izdelki domače in umetnostne obrti


Na letošnjem LOS se bo predstavilo 20 članov Sekcije domače in umetnostne obrti, ki bodo pred očmi obiskovalcev ustvarjali unikatne izdelke domače in umetnostne obrti. Sekcija za domačo in umetnostno obrt pri OZS pa bo na ogled postavila tudi razstavo 27 dobitnikov priznanja »Zlata vitica«, ki ga podeljujejo rokodelcem za njihove dosežke na področju domače in umetnostne obrti. Na ogled bodo tudi izdelki s certifikatom »Rokodelstvo–art&craft–Slovenija«, ki je že več kot desetletje sinonim kakovosti. Nastajanje vrhunskih rokodelskih izdelkov si bodo obiskovalci lahko ogledali na prodajnih stojnicah domače in umetnostne obrti v Marmorni dvorani, kjer si bodo po svojih željah določen izdelek tudi naročili. Nastajali bodo vrhunski izdelki s področja umetnostnega oblikovanja stekla, rezbarstva, poslikave svile, kvačkanja, rezbarstva, lectarstva in medičarstva ter umetnostnega kovaštva.


Obsejemski program

Prvi dan sejma, v sredo, 17. aprila, se bo odvil Forum obrti in podjetništva, na katerem bo OZS  predstavila Zahteve slovenske obrti in podjetništva 2013, ki pomenijo konkretne ukrepe za izhod iz krize oziroma za ponovni zagon gospodarstva. Pot do ciljev, med katerimi so dvig konkurenčnosti, nova delovna mesta, prijazno poslovno okolje, zlasti za obrtnike, mikro, mala in srednja podjetja, lahko pokažejo le obrtniki oziroma podjetniki sami, ki se vsakodnevno soočajo s tovrstnimi težavami.  Na Forum so vabljeni ministri, državni sekretarji, poslanci Državnega zbora RS, svetniki Državnega sveta RS, slovenski poslanci v Evropskem parlamentu in ostala zainteresirana javnost.  Zbrani predstavniki Vlade bodo v uvodnem nagovoru predstavili trenutno stanje in načrtovane aktivnosti v povezavi z obrtjo in malim podjetništvom. Na koncu sledi debata udeležencev Foruma in vladnih predstavnikov.

Drugi dan sejma, v četrtek, 18. aprila,  bo jubilejni 10. Nanotehnološki dan, ki ga organizira Odbor za znanost in tehnologijo pri OZS. Udeleženci se bodo seznanili z vplivom nanotehnologije na prihodnje generacije akumulatorjev, vplivom nanodelcev na zdravje ljudi. Spoznali bodo nanomateriale, biorazgradljive nanosenzorje, odkrili skrivnosti komunikacije med človekom in strojem ter se poučili o družabnih omrežjih prihodnosti. 10. Nanotehnološki dan bo javnosti prvič predstavil kompleksnost nanotehnologij in povezavo s številnimi drugimi tehnologijami in vedami, kot so bionika, biomimetika, informatika, elektronika, energetika, medicina. Nanotehnološki dan ima pomembno sporočilno, izobraževalno in povezovalno vlogo, saj ljudem približa pomembne tehnologije na enostaven način. Razvoj novih materialov in nanotehnologije v veliki meri vpliva na način življenja v sodobni družbi. Aplikacije nanotehnoloških izdelkov pa so izziv za številna visoko tehnološko razvita gospodarstva in industrije. 10. Nanotehnološki dan je torej investicija v znanje in razvoj, njegov glavni namen pa je spodbujanje inovativnosti ter iskanje tehnološke prebojnosti.

Tretji dan, v petek, 19. aprila, se bo odvil Posvet o učinkoviti rabi energije in obnovljivih virih energije. Obnovljivi viri energije (OVE) so pomemben vir primarne energije, povečevanje njihovega deleža pa je ena od prioritet energetske in okoljske politike držav članic EU. Posvet o učinkoviti rabi energije in obnovljivih virih energije je namenjen javnim upravam, neprofitnim organizacijam in podjetjem, ki želijo pridobiti več informacij ter investirati na področju učinkovite rabe energije in obnovljivih virov energije (npr. biomasa, sončna energija, hidroenergija, energija vetra, geotermalna energija). Predstavljene bodo tudi priložnosti za profesionalno kariero za mlade kadre.


Brezplačna svetovanja

Vse dni sejma bodo v dvorani Jurček na razstavnem prostoru OZS potekala brezplačna poslovna svetovanja svetovalcev pri OZS, in sicer s področij davkov, računovodstva, plač, delovnih dovoljenj, registracije podjetij, poslovanja v tujini, financiranja in delovnega prava. Predstavniki Evropske podjetniške mreže pa bodo svetovali o aktualnih domačih in tujih razpisih ter možnostih prijav nanje. V Stekleni dvorani bodo potekala brezplačna energetska svetovanja za gospodinjstva – EN SVET. Nasvet o učinkoviti rabi energije in uporabi obnovljivih virov energije bo v pomoč vsem, ki razmišljajo, kako svoja sredstva učinkovito in dolgoročno ustrezno uporabiti pri gradnji ali obnovi hiše, stanovanja ali naprav. Razmislek o rabi energije se dolgoročno obrestuje, saj cene energije nezadržno rastejo. Z  brezplačnimi nasveti bodo pomagali zmanjšati stroške za energijo in povečati zadovoljstvo in ugodje bivanja.


Program obsejemskih dogodkov je naslednji:

Sreda, 17. april

11.00–14.00: Forum obrti in podjetništva 2013 (dvorana Povodni mož)

10.00–14.00: Skupščina Sekcije frizerjev pri OZS (dvorana Urška 1)

 
Četrtek, 18. april

10.00–13.00: 10. Nanotehnološki dan (dvorana Urška)

12.00–13.00: Predavanje »Samozaposlitev kot ključ do uspeha« (dvorana Povodni mož)

14.00–17.00: Predstavitev ponudbe Pokolpja (dvorana Povodni mož)


Petek, 19. april


10.00–13.00: Delavnica »Build Up Skills Slovenia«: Kako do potrebnih znanj in veščin izvajalcev skoraj nič energijskih hiš? (dvorana Urška 1)

10.00–17.00: Posvet o učinkoviti rabi energije in obnovljivih virih energije – URE in OVE (dvorana Urška 2)

Ob 10.00: Predavanje »Kako poiskati in izbrati nove sodelavce?« (dvorana Forum)

15.00–17.00: Dan OOZ Radovljica (Marmorna dvorana)

 
Sobota, 20. april

10.00–13.00: Zbor prevoznikov OZS (dvorana Urška)  

Ob 10.00: Podelitev priznanj Naša Slovenija 2012 (dvorana Povodni mož)

Sejem bo odprt od 17. do 20. aprila, in sicer od 9.00 do 19.00 ure. Cena vstopnic za odrasle je 5 EUR, za člane OZS, upokojence, dijake in študente 3 EUR, otroci in mladina do 16. leta pa imajo prost vstop.