Gospodarsko razstavišče
SI

Lepton Photon

Največji fiziki »najdeni v vesolju« – v Ljubljani
27. Mednarodni simpozij o interakcijah leptonov in fotonov pri visokih energijah

Gospodarsko razstavišče je od 17. do 22. avgusta letos gostilo 27. Mednarodno konferenco fizike visokih energij Lepton Photon 2015. Posebej odmevno je bilo predavanje slavnega prof. Alana Gutha o napihovanju vesolja in posledičnem nastanku vzporednih vesolj.

Uveljavljeni raziskovalci so na konferenci s prek 200 udeleženci predstavljali najnovejše znanstvene dosežke na področju eksperimentalne in teoretične fizike delcev, astrofizike in kozmologije ter svoje načrte v prihodnje. V središču pozornosti so bili tudi zadnji rezultati z velikega hadronskega trkalnika v Cernu, s pomočjo katerega so leta 2012  s sodelovanjem slovenskih znanstvenikov odkrili sloviti Higgsov bozon. To je bil tudi razlog, zakaj je bila za letošnjo gostiteljico izbrana Slovenija, je za nacionalni radio priznal dr. Peter Križan iz lokalnega organizacijskega odbora.

Vsa predavanja je bilo mogoče spremljati v živo na spletni strani konference. Kar 1300 ljudi pa je v Marmorni dvorani Gospodarskega razstavišča prisluhnilo legendarnemu fiziku in očetu inflacijske teorije vesolja, prof. Alanu Guthu.

Za brezhibno tehnično organizacijsko izvedbo je vseh šest dni skrbela ekipa Gospodarskega razstavišča (GR). Največji izziv je bila  sprememba dvorane za 200 udeležencev v dvorano za javno predavanje, saj so na njej pričakovali prek 1000 poslušalcev. Ekipa GR je v 20 minutah  uspešno izvedla spremembo in  ponovno se je izkazalo, da je fleksibilnost dvoran in ekipe prednost GR – prireditvenega centra Ljubljana.

Ljubljana  je s svojo lepoto in gostoljubnostjo udeležence očarala. Navdušeni so bili nad darom – steklenico t.i. muzejske vode, ki govori o tem, kako dragoceni so vodni viri, ter povabilom, da si vanje natočijo vodo iz ljubljanskih pitnikov.


»Rad bi izrazil iskreno priznanje odličnim storitvam in izjemno profesionalnemu delu Gospodarskega razstavišča, ki je prispevalo k odmevnemu uspehu konference.

Na konferenci so prevladovali plenarni govori v osrednji dvorani, imeli pa smo tudi več satelitskih sestankov, na katerih smo potrebovali opremo za videokonference in različne predstavitve s plakati. Vsi dogodki so potekali izredno gladko, z dobro komunikacijsko tehnologijo, hitro odzivnostjo osebja in možnostjo sporazumevanja v več jezikih.

Za nas so skrbeli z jasno, neposredno in učinkovito komunikacijo. Po mojih izkušnjah se na takšnih konferencah vedno pripeti kaj nepredvidenega, kar je treba reševati po spletu. Če se je kaj takega zgodilo tudi tokrat, in prepričan sem, da se je, so to rešili, ne da bi zato utrpela kakovostna izvedba delavnice.

Vsi udeleženci smo uživali v storitvah, zlasti v spletni povezavi, ki je delovala izredno dobro.«

Juan Fuster, Chairman of the commission of Particle Physics and Areas of International Union of Pure and Applied Physics (IUPAP)

GR na družbenih omrežjih