Gospodarsko razstavišče
SI

Velo-city 2022

Gospodarsko razstavišče (GR) je od 14. do 17. junija gostilo največji mednarodni kolesarski kongres Velo-city 2022, ki so ga skupaj organizirali Evropska kolesarska zveza (ECF), Gospodarsko razstavišče, podjetje Dekon in Mestna občina Ljubljana.

Kongres Velo-city predstavlja največje svetovno srečanje na področju kolesarjenja, kolesarske infrastrukture, kolesarskih inovacij, varnosti koles ter družbenih in kulturnih sprememb, ki jih povzroča kolesarjenje na globalni ravni. Vsako leto se je udeležijo predstavniki lokalnih, regionalnih, vladnih, nevladnih pa tudi mednarodnih organizacij ter strokovnjaki z različnih področij, ki predstavijo svoje delo, izkušnje, dobre prakse, napredne pristope ter inovacije.

Velo-city 2022 se je udeležilo več kot 1200 udeležencev iz 58 držav iz Evrope, Amerike, Bližnjega vzhoda, Azije, Avstralije in Afrike.

Prvotni cilj dogodka je bil opazovati potenciale kolesarjenja po pandemiji COVID-19 in zagotoviti promocijo kolesarjenja kot trajnostnega in zdravega prevoznega sredstva za vse. Zato se je celotna Ljubljana prilagodila in zadihala s kolesarji. S številnimi ukrepi in aktivnostmi je mesto izboljšalo pogoje za kolesarjenje, kar se odraža tudi v povečanju števila kolesarskih poti; letos smo pridobili približno 20 km na novo označenih površin za kolesarje; odprli varovano kolesarnico za 92 koles; uvedli testni sistem izposoje električnih koles; označili prvo kolesarsko ulico…

Ekipa GR je scensko podprla celoten koncept, ki je potekal v duhu kolesarskega srečanja. Zgradili smo namenski okrogli oder, največji v Sloveniji za plenarno dvorano, ki je ilustriral kolo. To je dopolnjevala razstava koles in vrisana kolesarska pot, ki je povezovala celotno dogajanje.

Mednarodna nagrada Conventa 2022 za najboljši dogodek v kategoriji »B2C« je dopolnila pozitivne odzive vseh deležnikov ter odlično sodelovanje med partnerji.

GR na družbenih omrežjih