Arhitektura - Gospodarsko razstavišče
SI
O nas
Arhitektura GR

Prepoznavni pečat moderne funkcionalistične arhitekture

Gospodarsko razstavišče je več kot sodobno kongresno in prireditveno središče Ljubljane. S svojo prepoznavno podobo in izvirnimi arhitekturnimi rešitvami soustvarja urbano podobo mesta in predstavlja eno od številnih arhitekturnih znamenitosti, po katerih slovi Ljubljana.


GR – arhitekturni obraz Ljubljane

Zanimive monumentalne zgradbe so delo priznanih slovenskih arhitektov. Svoj pečat so na podobi razstavišča pustila ugledna imena povojne urbanistične podobe Ljubljane: Ilija Arnautović, Branko Simčič, Marko Šlajmer in Milan Mihelič. Vsaka dvorana ima svoj značaj. Skupaj z razsežnim dvoriščem s fontano in prijetnim zelenim okoljem pa ustvarjajo celovito podobo Gospodarskega razstavišča.

Zasnova Gospodarskega razstavišča upošteva sodobno arhitekturo, za katero je značilna postopna gradnja posameznih paviljonov, ki naj bi bili vsak zase tehnološki in arhitekturni dosežek. Prva je bila leta 1958 po načrtih arhitekta Branka Simčiča zgrajena dvorana Kupola. Ostali prostori so nastajali postopoma vse do leta 1987. Fontano Urška in Povodni mož so kot prvi mobilni kip v Sloveniji postavili na zunanji ploščadi leta 1957 in je delo akademskega kiparja Stojana Batiča.


Obnova v duhu sodobnega prireditvenega centra

Kompleks Gospodarskega razstavišča je bil v celoti obnovljen v obdobju 2005-2009. Leta 2012 pa smo v sodoben večnamenski sprejemni prostor preuredil še paviljon Jurček. Vse dvorane, razen dvorane Kocka, so tudi zaščitene kot arhitekturna dediščina.


Preberite več o pomembnejših urbanističnih rešitvah ter arhitekturnih in konstrukcijskih značilnostih posameznih objektov.

GR na družbenih omrežjih