Gospodarsko razstavišče
SI

Prvi Dnevi medgeneracijskega sožitja odmevni

Prvi Dnevi medgeneracijskega sožitja so potekali na Gospodarskem razstavišču od 14. do 16. maja. Prireditev je osrednji dogodek največje nevladne organizacije Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS). Rdeča nit 1. Dnevov je bila medgeneracijsko sodelovanje in solidarnost. Prav zato so na pobudo ZDUS skupaj z Dijaško in Študentsko organizacijo in Mladinskim svetom Slovenije ustanovili Medgeneracijsko koalicijo Slovenije – MeKoS, v ospredju pa izpostavili perečo temo, ki posredno zadeva vse generacije: trg dela in upokojevanje. "Jaz tebi, ti meni in oba tretjemu," je za boljšo družbo vseh generacij poudaril predsednik ZDUS Janez Sušnik, »Evropa potrebuje družbo vseh starosti.« 

Program Dnevov je spremljala sejemska razstava, na kateri ste z ministrstvi, nevladnimi organizacijami, podjetji idr. med 100 ponudniki sodelovali tudi vi in obiskovalcem predstavili svoje storitve in izdelke. 

Poleg sejemskega dela so se obiskovalci vse tri dni aktivno vključevali v strokovni, izobraževalni in kulturno ustvarjalni program: od razprave o gmotnem položaju upokojencev, sobivanju in ustvarjanju delovnih mest na kmetijah, vlogi neformalnih oskrbovalcev in medgeneracijski pomoči pri skrbi za starejše, vseživljenjskem učenju, pripravah na upokojitev do netipičnih in negotovih oblik dela ter mentorstva kot obliki medgeneracijskega prenosa znanja. 

V treh dneh se je na Odru sožitja predstavilo prek 60 dramskih, vokalnih, folklornih in plesnih skupin iz vse Slovenije, obiskovalci so si ogledali razstavo nesnovne in žive kulturne dediščine in  se udeležili raznih rokodelskih delavnic, ki jih je v Ustvarjalnem stičišču ZDUS vse dni prireditve pripravljalo 180 rokodelcev. Vstop na prireditev je bil prost. Prve Dneve medgeneracijskega sožitja je v treh dneh obiskalo 6000 ljudi, prireditev pa je v medijih sprožila izjemno veliko odzivov. Prihodnje leto bo rdeča nit Dnevov stanovanjska problematika.

GR na družbenih omrežjih