Gospodarsko razstavišče
SI

Je naše vesolje le eno od vzporednih vesolij?

V okviru 27. Mednarodnega simpozija o interakcijah leptonov in fotonov pri visokih energijah – Lepton Photon, ki bo na Gospodarskem razstavišču od 17. do 22. avgusta, prihaja v Ljubljano prof. Alan Guth (MIT), ameriški teoretski fizik in kozmolog, znan po teoriji kozmološke inflacije.
 
V javnem poljudnem predavanju "Inflationary Cosmology: Is Our Universe Part of a Multiverse?"  (Je naše vesolje le eno od vzporednih vesolj?), ki je namenjeno širši javnosti, bo predstavil delovanje inflacije v zgodnjem Vesolju in utemeljil svoje prepričanje, zakaj moramo resno jemati možnost, da živimo v enem od vzporednih vesolj.

Večina inflacijskih modelov predvideva, da naše Vesolje ni edinstveno, temveč le eno od morda neskončno vzporednih vesolj, ki ležijo izven dela Vesolja, ki ga lahko opazujemo. Kozmološka inflacija nam verodostojno razloži mnoge opažene lastnosti Vesolja, kar vključuje njegovo enakost v vseh smereh, porazdelitev mase v njem in vzorce grebenčkov, ki jih opazimo v kozmičnem prasevanju.

Vabljeni! Vstop je prost!
Četrtek, 20. 8. 2015, ob 19.30 uri, Marmorna dvorana
 
Obiskovalce predavanja  pred  samim predavanjem vabimo tudi na ogled razstave 1001 izum, ki med drugim v posebnem sklopu govori o odkritjih, povezanih z vesoljem,  v času razcveta zlate dobe islamske civilizacije od 7. in 16. stoletja. Še posebej opozarjamo na vodenje po razstavi ob 17.00 uri, hkrasti pa sporočamo, da bo razstava odprta le še do 23. avgusta, in ne do konca septembra, kot smo napovedali.
 
Za obiskovalce razstave je parkiranje brezplačno tudi v času predavanja.


Vstop na javno predavanje je z Dunajske ceste od 19.15 dalje do 1000 oseb – prvi imajo prednost. Predavanje poteka v angleškem jeziku in ne bo prevajano.

GR na družbenih omrežjih