Na predvečer Vinskega sejma podelili priznanja nagrajenim vinom - Gospodarsko razstavišče
SI
Show menu

Na predvečer Vinskega sejma podelili priznanja nagrajenim vinom

3. 9. 2014

Na Gospodarskem razstavišču so nocoj, na predvečer odprtja 50. Mednarodnega vinskega sejma, na posebni slovesnosti podelili priznanja nagrajencem 56. Mednarodnega ocenjevanja vin. 40 pokuševalcev vin iz 11 držav je pod vodstvom predsednika ocenjevanja Iztoka Klenarja od 27. do 29. junija ocenjevalo 311 vzorcev iz 19 držav.

Zbrane so nagovorili ljubljanski župan Zoran Janković, mag. Tanja Strniša, državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo in okolju Vlade R Slovenije, ter direktor Gospodarskega razstavišča, mag. Iztok Bricl.

»Vino Ljubljana je prireditev z dolgo tradicijo, na katero smo na Gospodarskem razstavišču v letu, ko beležimo 60 let svojega obstoja, še posebej ponosni. Pa ne le zaradi njegove bogate zgodovine, ampak tudi zaradi ugleda, ki si ga je v svetu pridobilo z mednarodnim ocenjevanjem vin, enim najstarejših na svetu. Sem velja zagotovo dodati še priljubljenost prešernega druženja v prvih septembrskih dneh, ki je skupno kar 50 let privabljalo ljudi na Vinski sejem. Prav zaradi ugleda in priljubljenosti je Gospodarsko razstavišče Vino Ljubljana tudi obudilo. Naj z njo Ljubljana ponovno zaživi kot mesto trte in vina –  to je z nazivom, ki ji ga je Mednarodna organizacija za trto in vino leta 1987 podelila  zaradi te naše prireditve,» je zbrane med drugim nagovoril mag. Iztok Bricl.

Prireditev Vino Ljubljana je s slovesnim odpiranja vinskega soda v Paviljonu pred Slovensko filharmonijo včeraj že poživila prve septembrske dni v prestolnici – Mestu trte in vina. Tudi grozdi iz oblanja krasijo večino gostinskih lokalov – vinskih ambasad – v središču mesta.

Državna sekretarka, mag. Tanja Strniša
, je omenila, da »vinogradi obsegajo nekaj več kot 19.000 hektarjev kmetijskih zemljišč; letna pridelava vina pa znaša 80-90 milijonov litrov. Vrednost pridelave vina predstavlja okoli 8,5% vrednosti kmetijske proizvodnje v Sloveniji. Raznolikost v podnebnih pogojih, tleh, načinu pridelave in sortni sestavi med posameznimi regijami pa narekuje izredno pestrost med pridelanimi vini.« … Med drugim pa je še poudarila, da »sta promocija in osveščanje potrošnikov je ključnega pomena za obstoj in nadaljnji razvoj vina in »vinske kulture« v Sloveniji. K temu veliko pripomorejo tudi take tradicionalne prireditve, kot sta mednarodno ocenjevanje vin in sejem Vino Ljubljana, kjer se lahko naša vina ter vina iz drugih držav predstavijo širšemu občinstvu, nagrajenci pa prejmejo pomembno priznanje za svoje dosežke in vložen trud.«

Nagrajenci 56. Mednarodnega ocenjevanja vin Vino Ljubljana:

SVETOVNI ŠAMPIONI MED VINI


Bela suha vina
CHARDONNAY BARRIQUE, 2013
VINARIJA STOBI DOOL UVOZ-IZVOZ GRADSKO, Republika Makedonija

TRIJUMF GOLD, 2012
PODRUM ALEKSANDROVIĆ d.o.o., Srbija

Bela mirna vina z ostankom sladkorja 
RUMENI MUŠKAT SUHI JAGODNI IZBOR, 2006
VINSKA KLET PRUS – JOŽEF PRUS,  Slovenija

SAUVIGNON SUHI JAGODNI IZBOR, 2001
VINSKA KLET PRUS – JOŽEF PRUS, Slovenija

Rdeča suha vina
SHIRAZ, 2012
ERICH SCHEIBLHOFER GmbH, Avstrija

Peneča vina
SILVERI BLANC DE BLANCS VINTAGE, 2008
POSESTVO SILVERI, BORIS GAŠPARIN, Slovenija


SLOVENSKI ŠAMPION MED VINI

KOLEDNIK SAUVIGNON SUHI JAGODNI IZBOR, 2011
KMETIJSKA ZADRUGA METLIKA z.o.o., Slovenija


TROFEJA TSUKAMOTO

ZVRST SARA, 2005  
BORISLAV LISJAK, Slovenija


SLOVENSKI PRVAKI SORTE


TERAN PTP
IZBRANI TERAN, 2012
BORISLAV LISJAK, Slovenija

SAUVIGNON
KOLEDNIK SAUVIGNON SUHI JAGODNI IZBOR, 2011
KMETIJSKA ZADRUGA METLIKA z.o.o., Slovenija


PRVAKI SLOVENSKIH VINORODNIH OKOLIŠEV

KRAS: ZVRST SARA, 2005, BORISLAV LISJAK
ŠTAJERSKA SLOVENIJA: PULLUS RUMENI MUŠKAT SUŠENI, 2011, PTUJSKA KLET d.o.o.
GORIŠKA BRDA: VIRUS3, 2009, VINA SOSOLIČ


ZMAGOVALEC SLOVENSKIH VINSKIH POSEBNOSTI

IZBRANI TERAN, 2012, BORISLAV LISJAK50. Vinski sejem vabi od 4. do 6. septembra z vzporednima festivaloma Nostalgija in Festival okusov. Sejem je odprt v četrtek in petek od 15.00 do 21.00 ure, v soboto pa se odpre že ob 10.00 uri.

Obiskovalci si z vstopnico zagotovijo
• kupon za degustacijski kozarec
• tri degustacijske kupone
• sejemski katalog

S kupljeno sejemsko vstopnico pa se lahko z avtobusom Ljubljanskega potniškega prometa odpeljejo s postaje Gospodarskega razstavišča.

Obiskovalcem, ki kupijo šest steklenic vina ali več, GR omogoči brezplačno parkiranje na parkirišču za Slovenijalesom. Ob predložitvi računa ali kupljenih steklenic jim reditelj ob Stekleni dvorani / C žigosa parkirno dovolilnico, s katero jim dežurni na parkirišču omogoči brezplačen izhod iz parkirišča do 21.30 ure.

Program sejma je objavljen na spletnih straneh: www.vinoljubljana.si

V času prireditve deluje deluje Novinarsko središče v paviljonu Jurček, kjer so novinarjem na voljo vse aktualne sejemske informacije. Tam se lahko tudi akreditirajo, če tega niso opravili že prek spletnih strani GR.

Za vse podrobnejše informacije smo vam z veseljem na voljo.

Marjana Lavrič, vodja Službe za odnose z javnostmi, Gospodarsko razstavišče
041 236 912
marjana.lavric@gr-sejem.si