Gospodarsko razstavišče
SI

Približno enak obisk kot lani

Včeraj ob 18.00 uri so se zaprla vrata 23. mednarodnega sejma Ambient Ljubljana – sejem pohištva. Sejem, največji te vrste od Milana do Dunaja, na katerem se predstavlja 246 podjetij in 24 držav, je obiskalo 34.000 ljudi, kar je približno toliko kot lani. Na otvoritvi so podelili nagrade za oblikovalske dosežke tega sejma, Deset najboljših, in zmagovalca med njimi. To je podjetje Rimarket d.o.o. za leseni otroški stol Froc, oblikovalcev iz oblikovalske agencije Gigodesign. Največ priznanj na sejmu – Deset najboljšihZlato plaketo revije Naš dom in Nagrado za odličnost v oblikovanju razstavnega prostora – je prejelo družinsko podjetje Mizarstvo Amek za proizvodni program, ki je nastal v sodelovanju z oblikovalci, študenti Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, Univerze v Ljubljani:
  • TV-omarica TRAMEK oblikovalca Dejana Kosa
  • luč SPIREA oblikovalca Blaža Habjaniča
  • postelja AFTERNOON DILAJT oblikovalca Klemna Smrtnika.

 

Tudi 23. sejem Ambient Ljubljana je v ospredje postavil pomembnost oblikovanja in s tematskimi razstavami ter nagradami promoviralo oblikovalsko stroko oziroma izpostavilo njene rezultate. V okviru sejma so se odvila strokovna srečanja, med njimi okrogla miza, ki je odpirala vprašanja oblikovanja v luči družbene, kulturne, znanstvene in gospodarske situacije.

 

Častno pokroviteljstvo nad sejmom je prevzelo Veleposlaništvo Finske v Ljubljani, ki se je v letu, ko so Helsinki svetovna prestolnica oblikovanja, predstavilo finski dizajn. Kot je poudaril Pekka Metso, finski veleposlanik: »Zelo smo ponosni, da imamo priložnost predstaviti nekatere finske oblikovalske proizvajalce ter skupaj s sodobnim slovenskim oblikovanjem povedati svojo zgodbo … Osnovna ideja in cilj sta, da bi bile stvari funkcionalne za vse. Oblikovanje je orodje za inovacije, s katerimi bi zadovoljili posebne zahteve sodobnega življenja.«

 

Prihodnji, 24. Ambient se bo na Gospodarskem razstavišču odvil od 1. do 6. oktobra 2013.

 

Naslednji sejem v organizaciji Gospodarskega razstavišča je sejem s področja turizma in preživljenja prostega časa ter navtike. Vabljeni od 24. do 27. januarja 2013 na sejemAlpe-Adria.
GR na družbenih omrežjih