Prav v času sejma Narava-zdravje, ki je potekal od 11. do 14. oktobra letos na Gospodarskem razstavišču, je državni zbor Slovenije razglasil Dan slovenske hrane, ki bo vsak petek v novembru, letos jutri, 16. novembra. Ta dan v slovenskih šolah poteka Tradicionalni slovenski zajtrk, ki vsebuje kruh, mleko, maslo, med in jabolka – vse domačega izvora. Ob tem bodo vzgojitelji in učitelji otrokom prenašali vsebine s področja kmetijstva, okolja, zdravega prehranjevanja in gibanja, čebelarstva, pomena lokalne pridelave in predelave itd.
Zavedanje o pomenu lokalne trajnostne oskrbe je v Sloveniji čedalje pomembnejše področje, ki mu je treba namenjati vse več pozornosti. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje RS si pri tem prizadeva z različnimi aktivnostmi in ukrepi, vendar, poudarjajo, “je potreben skupen nastop, povezovanje in dobro sodelovanje med različnimi organi. Kako varno in kako kakovostno hrano bomo uživali mi in naslednji rodovi, bo odvisno predvsem od podpore, ki je bodo deležni slovenski pridelovalci in predelovalci hrane (podpore pristojnih organov in tudi potrošnikov).”
Z razglasitvijo dneva slovenske hrane želi Vlada RS dati domači hrani pomemben pečat, spodbujati ozaveščanje javnosti o pomenu domače pridelave in predelave hrane ter uživanju zdrave hrane. Prav to pa so tudi poudarki sejma Narava-zdravje. Prihodnji sejem se bo na GR odvil od 17. do 20. oktobra 2013.