Gospodarsko razstavišče
SI

62. Sejem Dom odprt vse do nedelje

Od 6. do 10. marca bo na Gospodarskem razstavišču potekal največji sejem s področja graditeljstva v Sloveniji in sosednjih regijah, 62. Sejem Dom.

Na enem mestu bo več kot 300 podjetij iz 24 držav predstavljalo različne storitve in izdelke, sistemske rešitve in napredne tehnologije za dom, gradbeništvo, energijsko učinkovito stavbno pohištvo, ogrevalno in hladilno tehniko, notranjo opremo, varovanje ter urejanje okolice. Predstavljeni bodo zadnji trendi oziroma novosti, inovacije in najbolj dovršeni proizvodi ter storitve, ki spremljajo gradnjo oziroma prenovo doma. Obiskovalci bodo lahko izkoristili sejemske ugodnosti, primerjali ponudbo in se posvetovali s strokovnjaki.

Vse dni bodo obiskovalcem na voljo z brezplačnimi nasveti svetovalci Gradbenega inštituta ZRMK ter svetovalne mreže ENSVET – Eko sklad. Prvi pokriva strokovno-tehnično področje, drugi pa področje kreditiranja in sofinanciranja okolju prijaznih naložb fizičnih in pravnih oseb.

Rdeča nit letošnjih strokovnih obsejemskih dogodkov na sejmu, ki jih je oblikoval Gradbeni inštitut ZRMK, je gradnja in prenova stavb ter viri energije za njihovo delovanje. Dogodki so namenjeni strokovni javnosti in občanom, ki gradnjo ali prenovo načrtujejo ali jo že izvajajo, oziroma razmišljajo o menjavi vira ogrevanja ali drugih ukrepih.

Strokovnjaki svetovalne mreže ENSVET – Eko sklad združujejo znanja in novitete iz gradbene, arhitekturne in strojniške stroke ter znanja pri varčevanju z energijo. S tem želijo energetski svetovalci soustvarjati trajnostno prihodnost. Na sejmu svetujejo na področju učinkovite rabe energije in obnovljivih virov energije ter informirajo o dodeljevanju nepovratnih finančnih spodbud.

Oboji pa bodo odgovorili tudi na aktualno vprašanje, kaj nam bo prinesel nov sistem za obračunavanje omrežnine za električno energijo.

Kopalnica je najintimnejši prostor v hiši, kjer preživimo veliko svojega časa, zato je pomembno, da se v njej dobro počutimo. Merkurjevi svetovalci na sejmu nudijo brezplačne 3D izrise kopalnic, svetovanja in načrtovanja. Strokovnjaki MERKUR energije, d.o.o. pa bodo preučili potrebe in predlagali najučinkovitejšo energetsko rešitev za dom ali poslovni objekt.

Celoten spremljevalni program: https://www.sejemdom.si/o-sejmu/spremljevalni-program-2024/

OKOLJSKI CERTIFIKAT ZNAK KAKOVOSTI V GRADITELJSTVU

Med izdelki in storitvami, ki se predstavljajo na sejmu, je vedno več inovacij, ki so plod slovenskega znanja. S priznanji Znak kakovosti v graditeljstvu, ki jih vsako leto podeljujemo prvi dan sejma, spodbujamo k trajnostnim rešitvam, s tem pa si prizadevamo za večjo kakovost in konkurenčnost na področju graditeljstva v Sloveniji. Po 25 letih stopa Znak kakovosti v graditeljstvu v novo obdobje in sledi novim usmeritvam gradnje in prenove z namenom razogljičenja stavbnega fonda do leta 2050.

Letošnja prejemnika sta:

  • Podjetje MIK Celje za vgradnjo zunanjega stavbnega pohištva MIK z integriranim prezračevalnim sistemom MIKrovent.

Obrazložitev: Ena izmed dejavnosti podjetja MIK je vgradnja zunanjega stavbnega pohištva lastne proizvodnje. Poleg stavbnega pohištva, ki ima ustrezna dokazila o kakovosti, kupcem ponujajo tudi integriran lokalni prezračevalni sistem »MIKrovent«, ki je plod lastnega razvoja, predstavlja domiselno in ustrezno rešitev pri menjavi ali vgradnji novih oken. S tovrstno rešitvijo se doseže večja energijska učinkovitost, zadosti se predpisom s področja prezračevanja, poveča se kakovosti bivalnega in delovnega okolja ter izboljša zdravje in počutje uporabnikov.

  • Podjetje GRAS za izvedbo konstrukcijskih ojačitev in sanacijo vlage na stavbah kulturne dediščine.

Obrazložitev: Podjetje GRAS se ukvarja s specialnimi gradbenimi deli, predvsem z ojačitvami in utrditvami nosilnih ter obodnih konstrukcij in odpravo kapilarnega vlaženja stavb. Sodijo med renomirane izvajalce na svojem področju, saj so sodelovali pri izvedbah najzahtevnejših projektov doma in v tujini. Zaradi posebnega statusa kulturne dediščine, so pri svojem delu zavezani h doseganju višje kakovosti od predpisane. Pri svojem delu v prakso uvajajo inovativne in preskušene rešitve z aplikacijo kakovostnih in preverjenih materialov ter sodelujejo s spomeniško službo in drugimi strokovnjaki.

 

 

DNEVI SLOVENSKEGA LESARSTVA

V četrtek, 7. marca bodo vzporedno potekali Dnevi slovenskega lesarstva, osrednji nacionalni strokovni dogodek slovenske lesne industrije. Glavni vsebinski poudarki bodo dogajanje na naših najpomembnejših izvoznih trgih, aktivnosti in razvojne spodbude za lesno panogo, primeri razvoja novih lesnih materialov in inovativne uporabe lesa pri gradnji in obnovi objektov ter odprta razprava med raziskovalci, podjetji in dobavitelji tehnološke opreme glede izzivov razvoja v luči prehoda v krožno ekonomijo ter prilagajanja učinkom klimatskih sprememb.

 

Odpiralni čas, vstopnina, parkiranje

Sejem je odprt od srede, 6. marca do sobote, 9. marca od 10.00 do 19.00, v nedeljo, 10. marca pa do 18.00.

Obiskovalci si lahko zagotovijo cenejšo vstopnico prek spleta. Vstopnica, kupljena v spletni prodaji, vključuje prevoz z LPP mestnim avtobusom do Gospodarskega razstavišča in nazaj na dan obiska sejma. Na voljo pa bodo tudi znižane vstopnice Happy Hour.

Več informacij o vstopnicah: https://www.sejemdom.si/za-obiskovalce/vstopnina

Obiskovalce nagovarjamo, da se izognejo gneči in prometu ter ugodno* parkirajo na parkiriščih P+R, s spletno vstopnico pa se brezplačno pripeljejo in odpeljejo na sejem z LPP. *cena 24-urnega parkiranja na točki P+R je 1,30 EUR

Seznam ostalih parkirišč v okolici Gospodarskega razstavišča najdete tukaj: https://www.sejemdom.si/nacrtujte-obisk/parkiranje/

 

Vabimo vas, da se za ogled sejma akreditirate prek spletne strani ali osebno v Novinarskem središču v paviljonu Jurček. Novinarsko središče je odprto v času sejma od 9.45 do 18.30 ure.

Za vašo medijsko pozornost, najavo dogodkov, obisk naših prireditev ter poročanje o njih se vam najlepše zahvaljujemo.

Za vse podrobnejše informacije smo vam z veseljem na voljo.

Ina Unuk, PR in marketing

01 300 26 26, ina.unuk@gr-sejem.si

GR na družbenih omrežjih