Gospodarsko razstavišče
SI

Sejem turizma Alpe-Adria odprt vse do sobote

Danes so se na Gospodarskem razstavišču uradno odprla vrata 34. sejma turizma Alpe-Adria. Potekal bo vse do sobote, 3. februarja, na njem pa se bo predstavljalo več kot 350 turističnih ponudnikov iz 13 držav. Sejem je na slovesnosti odprl minister za gospodarstvo, turizem in šport, Matjaž Han. Podelili pa so tudi Mednarodno nagrado Jakob za inovativnost, kakovost in odličnost v turizmu, ki jo je po izboru komisije prejel projekt Praznik idrijskih žlikrofov, Zavoda ID20 – Zavoda za inovacije v dediščini.

Minister Matjaž Han je v svojem nagovoru poudaril pomembnost turističnega sejma Alpe-Adria: »Sejem, ki ga danes odpiramo, je eden pomembnejših turističnih dogodkov v Sloveniji. Je tudi vodilni marketinški dogodek s področja turizma v regiji Alpe-Jadran. Ponudba je letos osredotočena na kulturni, gastronomski in trajnostni turizem.« Med drugimi je izpostavil tudi podatke o turističnem letu 2023, ki kažejo, da smo na pravi poti: »Zabeležili smo največ ustvarjenih prenočitev do sedaj in ustvarili višjo vrednost izvoza potovanj kot lani. Na te rezultate moramo biti še toliko bolj ponosni, saj jih je turistična panoga ustvarila kljub avgustovskim katastrofalnim poplavam na višku glavne poletne sezone. Ti rezultati tudi dokazujejo, da je slovenski turizem odporen. A vsega tega ne bi bilo brez turističnih delavk in delavcev. Dejstvo je, da se strategija začne uresničevati v vsakem kraju, vsaki vasi, pri vsakem posamezniku, ki je zaposlen v gostinsko-turistični dejavnosti.«

Navzoče je nagovoril tudi mag. Iztok Bricl, direktor Gospodarskega razstavišča, ki je predstavil 34. sejem turizma: »Odlično medsebojno sodelovanje vseh akterjev v turizmu se kaže tudi na Sejmu Alpe-Adria, saj bo od danes pa vse do sobote svojo ponudbo predstavljalo več kot 350 turističnih ponudnikov iz 13 držav. Obiskovalci bodo lahko raziskovali različne destinacije, ki ponujajo doživetja, od aktivnega preživljanja počitnic do odkrivanja naravne in kulturne dediščine. Dogajanje v razstavnih dvoranah spremlja pester program s predavanji, predstavitvami in novinarskimi konferencami z aktualnimi vsebinami na področju turizma. Poseben poudarek letos namenjamo digitalizaciji in uvajanju novih tehnologij na področje turizma.«

Nagrada Jakob

Mednarodno nagrado Jakob za inovativnost, kakovost in odličnost v turizmu sta podelila mag. Maja Pak Olaj, direktorica Slovenske turistične organizacije in prof. dr. Janez Bogataj, predsednik komisije za nagrado Jakob. Komisijo so sestavljale še Bojana Rogelj, Karmen Razlag in Ylenia Loredan. Tema 13. izbora za nagrado Jakob 2024 je “Inovativne turistične prireditve na osnovi kulturne in naravne dediščine”.

Nagrado Jakob za leto 2024 in naziv Ambasador inovativnih turističnih prireditev je po izboru komisije prejel projekt Praznik idrijskih žlikrofov, Zavoda ID20 – Zavoda za inovacije v dediščini.

Komisija je svojo odločitev utemeljila: Praznik idrijskih žlikrofov je tudi v slovenskem prostoru izrazito inovativni festival, ki ga pretežno mladi organizatorji iz leta v leto dopolnjujejo z sodobnimi vsebinami in tako idrijsko dediščino približujejo novim generacijam. Dediščinske vsebine interpretirajo na izrazito sodoben način in tako zagotavljajo kontinuiteto lokalne istovetnosti.

Drugo nagrado in priznanje pa je prejel Javni zavod za turizem Ptuj za projekt Kurentovanje – Največji etnografski festival v Sloveniji.

Komisija je svojo odločitev utemeljila: Kurentovanje je sicer eden najstarejših pustnih festivalov v Sloveniji, ki se je vrsto let razvijal kot povorka pustnih likov v urbanem okolju. V zadnjem času pa ga inovativno nadgrajujejo z nizom spremljevalnih vsebin, ki dajejo temu festivalu izrazito urbani značaj in ga ločijo od pustnega dogajanja na Dravskem in Ptujskem polju, za katerega zaščito je poskrbljeno pri UNESCO.

Dogajanje v razstavnih dvoranah spremlja pester program s predavanji, predstavitvami in novinarskimi konferencami. Na sejmu bodo strokovnjaki predstavili najnovejše trende in inovacije v tem hitro razvijajočem se področju. Prav tako bo v sklopu sejma Slovenska turistična organizacija predstavila smernice za osrednjo komunikacijsko tematiko “Umetnost in kultura” za leti 2024 in 2025. Združenje Slovenia Outdoor, STO in Planinska zveza Slovenije v partnerstvu z organizacijami, ki skrbijo za varnost v gorah, in deležniki s področja turizma pripravljajo dogodek z naslovom Izzivi turizma na področju varnosti v gorah.

>> Vabljeni, da si ogledate celoten spremljevalni program na spletni strani. <<

SEJMI OKUSOV GASTEXPO
Tradicionalno vzporedno potekajo tudi 17. mednarodni strokovni Sejmi okusov GASTexpo, v organizaciji Primorskega sejma. Obiskovalci bodo uživali v vrhunskih koktajlih, pestri ponudbi piv, ponudbi odlične kave, manjkalo ne bo niti okusne hrane in novosti na gastronomskem področju. Pripravljajo tudi predavanja, interaktivna izobraževanja in zanimive delavnice, ki bodo letos obarvane morsko in italijansko, seveda pa ne bodo pozabili na vključevanje kranjske klobase in slovenskega medu. Dogajanje bo popestrilo državno prvenstvo v peki pic za laskavi naziv »Naj picopek Slovenije«.

Z eno vstopnico je mogoče obiskati obe sejemski prireditvi.

ODPIRALNI ČAS in VSTOPNINA
Sejem je odprt od srede, 31. januarja, do petka, 2. februarja, od 10. do 19. ure in v soboto 3. februarja do 10. do 18. ure. Vsak obiskovalec ob nakupu vstopnice prejme Oddih, prilogo časopisa Dnevnik, ki je hkrati tudi sejemski katalog.

>> ODDIH LAHKO PRELISTATE TUKAJ <<

Redna vstopnica znaša 9, v spletni prodaji 8 evrov, na voljo pa je tudi družinska vstopnica (2 odrasli osebi in do 3 otroci) za 17 evrov.

>> SPLETNA PRODAJA VSTOPNIC <<

Obiskovalci se lahko izognejo gneči in prometu ter ugodno* parkirajo na parkiriščih P+R, s spletno vstopnico pa se brezplačno pripeljejo in odpeljejo na sejem z LPP.

*cena 24-urnega parkiranja na točki P+R je 1,30 EUR

Vabimo vas, da se za ogled sejma akreditirate prek spletne strani ali osebno v Novinarskem središču v paviljonu Jurček. Novinarsko središče je odprto v času sejma od 9.45 do 18.30 ure.

Za vašo medijsko pozornost, najavo dogodkov, obisk naših prireditev ter poročanje o njih se vam najlepše zahvaljujemo.

Za vse podrobnejše informacije smo vam z veseljem na voljo.

Ina Unuk, PR in marketing

01 300 26 26, ina.unuk@gr-sejem.si

GR na družbenih omrežjih