Danes so se na Gospodarskem razstavišču uradno odprla vrata 34.
sejma turizma Alpe-Adria. Potekal
bo vse do sobote, 3. februarja, na njem pa se bo predstavljalo več kot 350
turističnih ponudnikov iz 13 držav. Sejem je na slovesnosti odprl minister
za gospodarstvo, turizem in šport, Matjaž Han. Podelili pa so tudi Mednarodno
nagrado Jakob za inovativnost, kakovost in odličnost v turizmu, ki jo je po
izboru komisije prejel projekt Praznik idrijskih žlikrofov, Zavoda ID20 –
Zavoda za inovacije v dediščini.
Minister Matjaž Han je
v svojem nagovoru poudaril pomembnost turističnega sejma Alpe-Adria: »Sejem, ki
ga danes odpiramo, je eden pomembnejših
turističnih dogodkov v Sloveniji. Je tudi vodilni marketinški dogodek s
področja turizma v regiji Alpe-Jadran. Ponudba je letos osredotočena na
kulturni, gastronomski in trajnostni turizem.« Med drugimi je izpostavil
tudi podatke o turističnem letu 2023, ki kažejo, da smo na pravi poti: »Zabeležili
smo največ ustvarjenih prenočitev do sedaj in ustvarili višjo vrednost izvoza
potovanj kot lani. Na te rezultate moramo biti še toliko bolj ponosni, saj jih
je turistična panoga ustvarila kljub avgustovskim katastrofalnim poplavam na
višku glavne poletne sezone. Ti rezultati tudi dokazujejo, da je slovenski
turizem odporen. A vsega tega ne bi bilo brez turističnih delavk in delavcev.
Dejstvo je, da se strategija začne uresničevati v vsakem kraju, vsaki vasi, pri
vsakem posamezniku, ki je zaposlen v gostinsko-turistični dejavnosti.«
Navzoče je nagovoril tudi mag. Iztok
Bricl, direktor Gospodarskega razstavišča, ki je predstavil 34. sejem
turizma: »Odlično medsebojno sodelovanje
vseh akterjev v turizmu se kaže tudi na Sejmu Alpe-Adria, saj bo od danes pa
vse do sobote svojo ponudbo predstavljalo več kot 350 turističnih ponudnikov iz
13 držav. Obiskovalci bodo lahko raziskovali različne destinacije, ki ponujajo
doživetja, od aktivnega preživljanja počitnic do odkrivanja naravne in kulturne
dediščine. Dogajanje v razstavnih dvoranah spremlja pester program s
predavanji, predstavitvami in novinarskimi konferencami z aktualnimi vsebinami
na področju turizma. Poseben poudarek letos namenjamo digitalizaciji in
uvajanju novih tehnologij na področje turizma.«
Nagrada
Jakob
Mednarodno
nagrado Jakob za
inovativnost, kakovost in odličnost v turizmu sta podelila mag. Maja Pak Olaj, direktorica Slovenske
turistične organizacije in prof. dr. Janez Bogataj, predsednik komisije za
nagrado Jakob. Komisijo so sestavljale še Bojana Rogelj, Karmen Razlag in
Ylenia Loredan. Tema 13. izbora za nagrado Jakob 2024 je “Inovativne turistične
prireditve na osnovi kulturne in naravne dediščine”.
Nagrado Jakob za leto 2024 in
naziv Ambasador inovativnih turističnih prireditev je po
izboru komisije prejel projekt Praznik idrijskih žlikrofov, Zavoda ID20
– Zavoda za inovacije v dediščini.
Komisija je svojo odločitev
utemeljila: Praznik idrijskih žlikrofov je tudi v
slovenskem prostoru izrazito inovativni festival, ki ga pretežno mladi
organizatorji iz leta v leto dopolnjujejo z sodobnimi vsebinami in tako
idrijsko dediščino približujejo novim generacijam. Dediščinske vsebine
interpretirajo na izrazito sodoben način in tako zagotavljajo kontinuiteto
lokalne istovetnosti.
Drugo nagrado in
priznanje pa je prejel Javni zavod za turizem Ptuj za projekt
Kurentovanje – Največji etnografski festival v Sloveniji.
Komisija je svojo odločitev
utemeljila: Kurentovanje je sicer eden najstarejših
pustnih festivalov v Sloveniji, ki se je vrsto let razvijal kot povorka pustnih
likov v urbanem okolju. V zadnjem času pa ga inovativno nadgrajujejo z nizom
spremljevalnih vsebin, ki dajejo temu festivalu izrazito urbani značaj in ga
ločijo od pustnega dogajanja na Dravskem in Ptujskem polju, za katerega zaščito
je poskrbljeno pri UNESCO.
—
Dogajanje v razstavnih dvoranah spremlja pester
program s predavanji, predstavitvami in novinarskimi konferencami. Na sejmu
bodo strokovnjaki predstavili najnovejše trende in inovacije v tem hitro
razvijajočem se področju. Prav tako bo v sklopu sejma Slovenska
turistična organizacija predstavila
smernice za osrednjo komunikacijsko tematiko “Umetnost in kultura” za leti 2024
in 2025. Združenje Slovenia
Outdoor, STO in Planinska zveza Slovenije v partnerstvu z organizacijami, ki
skrbijo za varnost v gorah, in deležniki s področja turizma pripravljajo
dogodek z naslovom Izzivi turizma na področju varnosti v
gorah.
>> Vabljeni, da si ogledate celoten
spremljevalni program na spletni strani. <<
—
SEJMI OKUSOV GASTEXPO
Tradicionalno vzporedno potekajo tudi 17. mednarodni strokovni Sejmi okusov
GASTexpo, v organizaciji Primorskega sejma. Obiskovalci bodo uživali v vrhunskih
koktajlih, pestri ponudbi piv, ponudbi odlične kave, manjkalo ne bo niti okusne
hrane in novosti na gastronomskem področju. Pripravljajo tudi predavanja,
interaktivna izobraževanja in zanimive delavnice, ki bodo letos obarvane morsko
in italijansko, seveda pa ne bodo pozabili na vključevanje kranjske klobase in
slovenskega medu. Dogajanje bo popestrilo državno prvenstvo v peki pic za
laskavi naziv »Naj picopek
Slovenije«.
Z
eno vstopnico je mogoče obiskati obe sejemski prireditvi.
—
ODPIRALNI ČAS in VSTOPNINA
Sejem je odprt od srede, 31. januarja, do petka, 2. februarja, od 10. do 19.
ure in v soboto 3. februarja do 10. do 18. ure. Vsak obiskovalec ob nakupu
vstopnice prejme Oddih, prilogo časopisa Dnevnik, ki je hkrati tudi sejemski
katalog.
>>
ODDIH LAHKO PRELISTATE TUKAJ <<
Redna vstopnica znaša 9, v
spletni prodaji 8 evrov, na voljo pa je tudi družinska vstopnica (2 odrasli
osebi in do 3 otroci) za 17 evrov.
>>
SPLETNA PRODAJA VSTOPNIC <<
Obiskovalci se lahko izognejo
gneči in prometu ter ugodno* parkirajo na parkiriščih
P+R, s
spletno vstopnico pa se brezplačno pripeljejo in odpeljejo na sejem z LPP.
*cena 24-urnega parkiranja na
točki P+R je 1,30 EUR
Vabimo vas, da se za ogled
sejma akreditirate prek
spletne strani ali osebno v Novinarskem središču v paviljonu Jurček. Novinarsko
središče je odprto v času sejma od 9.45 do 18.30 ure.
Za vašo medijsko pozornost,
najavo dogodkov, obisk naših prireditev ter poročanje o njih se vam najlepše
zahvaljujemo.
Za vse podrobnejše informacije
smo vam z veseljem na voljo.
Ina Unuk, PR in marketing
01 300 26 26, ina.unuk@gr-sejem.si