Gospodarsko razstavišče
SI

33. sejem Alpe-Adria uradno odprt

Danes so se na Gospodarskem razstavišču tudi uradno odprla vrata 33. sejma turizma, kampinga in karavaninga Alpe-Adria. Sejem, ki bo potekal vse do sobote, 18. februarja je slovesno odprl Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport.

V svojem nagovoru je poudaril, da je sejem Alpe-Adria, eden pomembnejših turističnih dogodkov v Sloveniji. »Je tudi vodilni marketinški dogodek s področja turizma v regiji Alpe-Jadran. Osrednja tema sejma, ki je zeleni in aktivni turizem, se povsem sklada s konceptom in vizijo nove strategije razvoja slovenskega turizma, ki gre v smeri »Zelena butičnost. Manjši odtis. Večja vrednost za vse.« Namesto množičnega turizma sledimo povečanju kakovosti slovenske turistične ponudbe in ustvarjanju višje dodane vrednosti za vse. Da bomo dosegli ta cilj, bomo morali tesno sodelovati – tako država kot vsi deležniki v turizmu,« je še povedal.

Navzoče sta nagovorila tudi Goran Đurović, minister za ekonomski razvoj in turizem Republike Črne gore ter mag. Iztok Bricl, generalni direktor Gospodarskega razstavišča

Minister za ekonomski razvoj in turizem Republike Črne gore, Goran Đurović je med drugim izpostavil: »Sejem turizma Alpe-Adria je mesto, kjer bomo še dodatno povezali naše destinacije, pristop in izkušnje ter dodatno opredelili najprimernejše modele za razvoj gospodarstev. Posebej bi izpostavil, da bi nam bile izkušnje Slovenije v razvoju zimskih ponudb in aktivnega turizma v veliko pomoč, saj se v Črni gori vzpostavljajo pomembne naložbe na področju načrtov izgradnje smučarskih središč in obogatitve ponudbe.«


»Sejem Alpe-Adria je kombinacija aktivnega turizma, kulinarike, kampinga in karavaninga ter je namenjen vsem, ki želijo aktivno preživljati svoj prosti čas. Je tudi stičišče za pretok idej med turističnimi akterji in domačimi gosti. Sejem je torej edinstvena priložnost za pridobivanje novih spoznanj, konstruktivno izmenjavo strokovnih mnenj in izkušenj ter sproščeno druženje.«, je na otvoritvi povedal mag. Iztok Bricl.

Po uradnem odprtju sta minister za gospodarstvo, turizem in šport, Matjaž Han ter direktorica Slovenske turistične organizacije, mag. Maja Pak lansirala nacionalno spletno mesto za promocijo poklicev v turizmu in gostinstvu. Portal »Izberi kariero v turizmu« bo na enem mestu podal ključne informacije glede poklicev na področju gostinstva in turizma, možnosti nadaljevanja šolanj in izobraževanja ter spodbud na področju reševanja izzivov s kadri v panogi. 


NAGRADA JAKOB
Nagrado Jakob za inovativnost in odličnost v turizmu je podelila mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije. Tema letošnje nagrade so »Inovativne tematske poti kot turistični proizvod«. Komisijo so sestavljali predsednik prof. dr. Janez Bogataj, in člani Ana Apih, Mateja Sušnik, Marko Lenarčič in Jože Prah. Med 28 prijavljenimi projekti so izbrali pet finalistov in najboljšega med njimi, ki je prejel naziv Ambasador tematskih poti 2023.

Jakoba je prejel projekt Tematska pot Drvošec in Center za obiskovalce Cerkniško jezero, Javnega zavoda Notranjski regijski park.

Komisija je svojo odločitev utemeljila takole
:
»Obstoječo tematsko pot so v lanskem letu uspešno nadgradili in s tem naredili nov korak h vključevanju Cerkniškega jezera v take možnosti ter vsebine turistične ponudbe, ki si jih v Sloveniji samo želimo. Za Cerkniško jezero in njegove ljudi zato ni potrebno izmišljati novih zgodb ampak obstoječe vpenjati v drugačna razmerja, v katerih aktivno sodeluje tudi lokalno prebivalstvo. Zelo pozitivno je bilo tudi lansko odprtje Centra za obiskovalce, ki že sedaj prispeva k nadgradnji vsebin, predvsem pa obiskovalca uvedejo v dogajanja, ki jih bodo doživljal na poti. Jezero je ena sama velika pripoved in odkritje njegovih sprememb, ki so posledica posebnosti naravnega okolja in hkrati svojevrstna dokumentacija stoletij človekovega bivanja z njim. K temu je treba dodati še mističnost prostora in prislovično poseben humor, ki je lahko samo “cerkniški”.

Ostali finalisti so bili še:
— Škrateljc - Zavod za kulturo, izobraževanje in šport s projektom Pravljično-doživljajska transverzala po Sloveniji
— Evropsko združenja za teritorialno sodelovanje Geopark Karavanke s projektom Pohodniška pot Karavanke Trail
— Kulturno tehnično turistično društvo Baška dediščina s projektom Tematska pot Na svoji zemlji
— Občina Solčava s projektom Pot po Logarski dolini


SPREMLJEVALNI PROGRAM SEJMA
Dogajanje v razstavnih dvoranah spremlja bogat spremljevalni program s predavanji, predstavitvami, okroglimi mizami in novinarskimi konferencami z aktualnimi vsebinami na področju turizma.

Odvilo se bo prek 50 dogodkov z različnimi vsebinami od kolesarstva, plezanja, kulinarike, različnih outdoor aktivnosti do predstavitev novosti na področju turizma, njegove digitalizacije in trajnosti.


>> VABLJENI, DA SI SPREMLJEVALNI PROGRAM OGLEDATE TUKAJ <<


SEJMI OKUSOV GASTEXPO
Tradicionalno vzporedno potekajo tudi 16. mednarodni strokovni Sejmi okusov GASTexpo, v organizaciji Primorskega sejma. Pripravljajo pravi sprehod po gastronomiji – od ponudbe pijač, kave, slaščičarstva, pekarstva, sladoleda, vina in opreme za gostinstvo ter hotelirstvo do predavanj, delavnic in interaktivnih izobraževanj – od šole peke pic, slaščičarskih in pekarskih delavnic, do priprave kave. Dogajanje bodo popestrila tudi mednarodna tekmovanje – udeleženci se bodo pomerili v pripravi pice za laskav naziv »Naj picopek Slovenije«.


ODPIRALNI ČAS in VSTOPNINA
Sejem je odprt od srede, 15. februarja, do petka, 17. februarja, od 10.00 do 19.00 ure in v soboto 18. februarja do 10.00 do 18.00.

Vsak obiskovalec ob nakupu vstopnice prejme Oddih, prilogo časopisa Dnevnik, ki je hkrati tudi sejemski katalog.

>> ODDIH LAHKO PRELISTATE TUKAJ <<

Ceneje na sejem: Obiskovalci si lahko zagotovijo cenejšo vstopnico prek spleta ali v času Veselih uric (Happy hour) med 12.00 in 15.00. Prav tako je cenejša vstopnica na voljo za številne člane klubov in društev.

Z eno vstopnico je mogoče obiskati obe sejemski prireditvi.

Obiskovalci se lahko z vstopnico brezplačno zapeljejo z avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa.

Vabimo vas, da se za ogled sejma akreditirate prek spletne strani ali osebno v Novinarskem središču v paviljonu Jurček. Novinarsko središče je odprto v času sejma od 9.45 do 18.30 ure.

Za vašo medijsko pozornost se vam najlepše zahvaljujemo. Za podrobnejše informacije smo vam z veseljem na voljo.

GR na družbenih omrežjih