Od
danes pa vse do nedelje na Ljubljanskem gradu poteka 59. Mednarodno ocenjevanje vin – Vino Ljubljana, najstarejše tovrstno ocenjevanje na
svetu. Po
merilih Vinofed (The World Federation of Major International Wine and
Spirits Competitions) sodi Vino Ljubljana
med 10 najelitnejših ocenjevanj na svetu. Poteka po pravilih OIV (International Organisation of Vine
and Wine). 48 degustatorjev iz 15 držav bo med 405 vzorci iz
19 držav izbiralo najboljše. Častni pokrovitelj prireditve je Ministrstvo za
kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS.
Vino Ljubljana že tradicionalno podeljuje odličja za svetovne šampione,
slovenskega šampiona, prvake vinorodnega okoliša, slovenske prvake sorte,
trofeje Vinofed, Tsukamoto, Akos Asvany, zmagovalca slovenskih vinskih
posebnosti ter velike zlate, zlate ter srebrne medalje.
Trofeja Tsukamoto (2006– ) za najvišje ocenjeno rdeče vino na
ocenjevanju nosi ime po dr. Toshihiku Tsukamotu kot dolgoletnemu degustatorju
Mednarodnega ocenjevanja vin – Vino Ljubljana, ki ima v svoji domovini skupaj s
svojo družino oziroma podjetjem Lumiere S.A. izjemne zasluge ne le pri
promociji slovenskih vin, ampak tudi Slovenije nasploh. Trofeja Akos Asvany pa
se podeljuje najbolje ocenjenemu vinu v kategoriji likerskih vin v spomin na
zaslužnega člana Vina Ljubljana Akosa Asvanyja iz Madžarske.
Mednarodno ocenjevanje vin
Vino Ljubljana sodi med deset najelitnejših ocenjevanj na svetu. Že
od vsega začetka poteka pod strokovnim pokroviteljstvom najpomembnejših
svetovnih organizacij, odgovornih za senzorično analizo vin. To so: OIV –
Mednarodna organizacija za trto in vino iz Pariza, Francija (od leta
1955), UIE – Mednarodna zveza enologov iz Pariza, Francija (od
leta 1980) ter VINOFED – Svetovna federacija vinskih
ocenjevanj (od leta 1994, od njene ustanovitve; ljubljansko ocenjevanje je
dobilo celo prvo predsedstvo te organizacije za tri leta in stalno članstvo).
Ekipo Vino Ljubljana vodi
Matjaž Kovačič, predsednik ocenjevanja je Iztok Klenar, strokovni mednarodni
okvir pa predstavljata Zoltán Zilai iz VINOFED-a ter Guido Baldeschi, delegat
OIV iz Pariza.
Vino Ljubljana poteka po
pravilih OIV, zagotovljena je popolna anonimnost posameznih vzorcev, ocenjujejo
jih svetovno priznani degustatorji, je pa tudi tehnično izredno moderno. Vina
se ocenjujejo po 100-točkovni metodi, ki jo predlagata OIV in Mednarodna zveza
enologov (UIO). Točkovna metoda je nadgrajena še z opisnim ocenjevanjem vseh
parametrov vina (s profiliranjem posameznih vinskih parametrov in deskriptorji
arom). Za ocenjevanje vin se uporablja poseben računalniški program.
Degustatorji morajo izpolniti vse tri ocenjevalne faze. Na ocenjevanju v
Ljubljani tuji vzorci v povprečju predstavljajo 70 odstotkov vzorcev, 30
odstotkov pa je domačih.
Letošnji vzorci prihajajo
iz Argentine, Avstrije, Bosne in Hercegovine, Češke, Črne gore, Hrvaške,
Italije, Japonske, Kanade, Luksemburga, Nemčije, Makedonije, Romunije,
Slovaške, Slovenije, Srbije, Španije, Urugvaja in ZDA.
Nagrajena vina z lanskega ocenjevanja
Vabimo vas, da po
predhodnem dogovoru obiščete 59. mednarodno ocenjevanje vin, in sicer v petek,
soboto ali nedeljo v dopoldanskem času. Prosimo, da se za obisk najavite
pri Marjani Lavrič, vodji Službe za odnose z javnostmi na GR: 041 236 912; marjana.lavric@gr-sejem.si.
Matjaž Kovačič, vodja ekipe Vino Ljubljana: 031
366 774
Iztok Klenar, predsednik 58. Mednarodnega
ocenjevanja – Vino Ljubljana: 041 653 443
Fotografije